Ως κοινό θνητό υποδέχθηκαν τον Ερντογάν στην κηδεία Μ.Αλι

Ως ‘εναν κοινό θνητό υποδέχθηκαν οι διοργανωτές της κηδείας του erdogan_132Μοχάμεντ Αλι τον  Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λούισβιλ του Κεντάκι στις κεντρικές ΗΠΑ.Αυτό προκαλεσε την οργή του με αποτέλεσμα να συντομεύσει  την παραμονή του στις ΗΠΑ.

Οι διοργανωτές αρνήθηκαν στον Ερντογάν, να πάρει τον λόγο κατά την τελετή. Ό ίδιος σύμφωνα με την Sabah είχε γράψει ένα «συγκινητικό» λογίδριο με το οποίο θα έπλεκε το εγκώμιο στον Μ.Άλι ο οποίος το 1964 απέρριψε τον Χριστιανισμό και το χριστιανικό του όνομα, Κάσιους Κλέι για χάρην του Ισλάμ.

Ο Ερντογάν συνοδεύεται από τον γαμπρό του, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι υπουργός Ενέργειας και συμμετείχε χθες Πέμπτη στην αγρυπνία για τον Μοχάμεντ Άλι και στη συνέχεια αποφάσισε ξαφνικά να συντομεύσει την παραμονή του, που αρχικά επρόκειτο να παραταθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.

Σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, ο Ερντογάν ενοχλήθηκε ιδιαίτερα επειδή δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, τον μεγάλο «μαύρο κύβο» στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας.

Σημειώθηκε και διένεξη ανάμεσα στους σωματοφύλακες του και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο περιθώριο της κηδείας.

Ο Μοχάμεντ Άλι τιμάται σ’ ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο επειδή το 1964 ασπάστηκε τη μουσουλμανική πίστη και υπερασπίσθηκε σ’ όλη τη ζωή του τις αξίες του Ισλάμ.

Το ταξίδι του Ερντογάν,έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία, η οποία επλήγη αυτή την εβδομάδα από βομβιστικές επιθέσεις, και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους, ενώ ενίσχυσαν περαιτέρω τις ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα.