Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις Ομήρου για το κούρεμα καταθέσεων

Η σημερινή αποκάλυψη  του τέως προέδρου  της Βουλής Γ. Ομήρου 46321baa59de19af698a211a8fcfdc34στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ότι λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για το πρώτο κούρεμα, υπήρχε παράκληση από τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Μέρκελ, μέσω του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σούλτς, για αναβολή της ψηφοφορίας από τη Βουλή προκάλεσαν νέο σάλο  και αντιδράσεις στα κόμματα.

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της  για τις αποκαλύψεις για ααβολή αλλά καιγια τις συσκέψεις που ακολούθησαν,  τονίζει πως όλα αυτά στην ουσία αφήνουν πλήρως εκτεθειμένους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση του και την ηγεσία του ΔΗΣΥ.
«Παρά το γεγονός, τονίζεται στην ανακοίνωση – ότι η λοιπή ηγεσία της ΕΔΕΚ δεν γνώριζε αυτή τη λεπτομέρεια που σήμερα αποκάλυψε δημόσια ο κ. Ομήρου, ουσιαστικά επιβεβαιώνονται πλήρως όσα η ΕΔΕΚ και ο Πρόεδρος της δημόσια παρέθεταν τους προηγούμενους μήνες, καθώς επίσης και η ανακοίνωση της Κομισιόν (ημερ. 20.3.2013) ότι ζητήθηκε από τις κυπριακές αρχές η συζήτηση εναλλακτικού σεναρίου για την εξασφάλιση του συγκεκριμένου ποσού που απαιτείτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να υπάρχει κούρεμα κάτω των €100.000 αλλά η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει.
Όλα τα γεγονότα και οι μαρτυρίες για όσα έγιναν πριν αλλά και μετά το κούρεμα αποτελούν κόλαφο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά, την κυβέρνηση του και για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, οι οποίοι πέραν πάσης αμφιβολίας γνώριζαν ότι το πρώτο κούρεμα ήταν παράνομο αλλά μέχρι σήμερα συνεχίζουν σκοπίμως να παραπλανούν τον κυπριακό λαό και να αποποιούνται τις τεράστιες ευθύνες τους για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος σε μια νύχτα. καταλήγει η ΕΔΕΚ .

Το ΑΚΕΛ

Σε γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου για τις δηλώσεις Ομήρου σημειώνονται τα πιο κάτω:

«Οι σημερινές αποκαλύψεις του τέως Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου έρχονται να δέσουν με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η ιδέα του κουρέματος όλων των καταθέσεων προήλθε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Είναι αυτή την απόφαση που οι Ευρωπαίοι ακύρωσαν την επόμενη ημέρα με τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη επέμενε να ψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή.
Αυτή η αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων αποκαλύψεων που διαψεύδουν την αναφορά του Προέδρου ότι του έβαλαν το πιστόλι στο κρόταφο για να δεχθεί το κούρεμα, το οποίο έκανε πολύ χειρότερη την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία.
Κομμάτι – κομμάτι η αλήθεια για το κούρεμα των καταθέσεων βγαίνει στο φως και αυτή εκθέτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» καταλήγει το ΑΚΕΛ.

Προφάσεις από ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ  επιχειρεί να εμφανίσει  τον Αβ. Νεοφύτου ως δικαιωμένο  από τις αποκαλύψεις  του  κ. Γιαννάκη Ομήρου λέγοντας ότι  «επιβεβαιώνει τα όσα από τότε προσπάθησε να πει στα άλλα κόμματα ο Αβέρωφ Νεοφύτου.»

Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει:

«Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος επικαλείται πληροφόρηση από τον κ. Μ. Σουλτς επιβεβαιώνουν παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Φέρνουν και στο νου τις προσπάθειες που έκανε τότε ο κ.Νεοφύτου. Στις κρίσιμες εκείνες ώρες, ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Α.Νεοφύτου προσήλθε στη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μετέφερε μήνυμα από το Βερολίνο.
Γι’αυτό και είχε ζητήσει στη σύσκεψη και πριν ξεκινήσει η Ολομέλεια, να υπάρξει κάποια αναβολή για να αντιμετωπισθεί ψύχραιαμα και με περίσκεψη η κατάσταση. Όπως επίσης ζήτησε αναβολή και κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.

Δυστυχώς όμως η διάθεση «παλληκαρισμών» από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ήθελαν «εδώ και τώρα» να απορρίψουν την ενδιάμεση πρόταση για χαμηλότερου ύψους «κούρεμα», με τη μορφή κάποιου γενικού ειδικού τέλους, είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει αμέσως μετά το «κούρεμα» με τις καταστροφικές συνέπειες για τις δεκάδες χιλιάδες καταθετών, μετόχων και κατόχων αξιογράφων.»

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ο ΔΗΣΥ ισχυρίζεται, ότι «ο λόγος που τα άλλα κόμματα ήθελαν να ληφθεί απόφαση ειδικά εκείνο το βράδυ και να καταψηφίσουν την πρόταση που υπήρχε, είναι διότι είχαν την εντύπωση ότι θα έστελλαν κάποιο «ηχηρό μήνυμα» προς την πλευρά της Μόσχας και ότι θα ήταν ποτέ δυνατό η Ρωσία να εκδώσει κάποια επιταγή πολλών δισεκατομμυρίων για χάρη της Κύπρου…

Δυστυχώς, με αυτή την αυταπάτη και με τη διάθεση «παλληκαρισμού» πήραν τότε, τον Μάρτιο 2013, μια πολιτική απόφαση που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες καταθέτες και μετόχους για τους οποίους τώρα χύνουν και κροκοδείλια δάκρυα.
Αυτά ακριβώς συνέβησαν και τα θυμίζει σήμερα ο κ.Ομήρου, επιβεβαιώνοντας τα όσα από τότε προσπάθησε να εξηγήσει ο Α.Νεοφύτου εις ώτα μη ακουόντων» .