Σε 6ημερη κράτηση ο αστυνομικός ύποπτος για υπόθεση με πλαστές άδειες παραμονής

Δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του, για περίοδο 6 ημερών, ο δικηγόρος του 47χρονου λοχία που υπηρετεί στην Υπηρεσία Αλλοδαπών image735-3.aspxκαι Μετανάστευσης και ο οποίος συνελήφθη χθες βράδυ μετά από εξασφάλιση μαρτυρίας ότι εμπλέκεται σε υπόθεση έκδοσης πλαστών αδειών παραμονής και διαβατηρίων, σε αλλοδαπούς.

Εναντίον του υπόπτου διερευνώνται τα αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, πλαστογραφία επίσημου εγγράφου, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό, ως επίσης και αδικήματα κατά παράβαση του Περί Πρόληψης της Διαφθοράς Νόμου, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου και αδικήματα κατά παράβαση του Περί παρεμπόδισης και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου.

Η Αστυνομία ζήτησε και εξασφάλισε ένταλμα σύλληψης του, μετά από αξιολόγηση της μαρτυρίας και των στοιχείων που προέκυψαν από τη σύλληψη, στις 21 Μαΐου, 39χρονου Λιβάνιου, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, μετά την καταγγελία δυο Αιγυπτίων ότι τους εξαπάτησε αποσπώντας τους πέραν των 170 χιλιάδων ευρώ, με την υπόσχεση πως θα εξασφάλιζε άδειες παραμονής και κυπριακά διαβατήρια στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Ο Λιβάνιος, σε θεληματική κατάθεση του αναφέρει ότι κατά το 2007 με 2008 άρχισε να συνεργάζεται με πρώην λοχία της ΚΥΠ, που επίσης τελεί υπό κράτηση, για την έκδοση αδειών παραμονής αλλοδαπών στην Κύπρο, μέσω των γνωριμιών του με άτομα στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Στην κατάθεση του αναφέρει πως όταν γνωρίστηκε με τον λοχία της ΥΑΜ, αρχικά αυτός του ζήτησε δυο κινητά τηλέφωνα από το Λίβανο, τα οποία του τα προσέφερε ως δώρο, ενώ ακολούθως για κάθε εξυπηρέτηση πελάτη που τύγχανε, προσέφερε στον 47χρονο χρηματικό ποσό από 600 μέχρι 1500 ευρώ.

Στη δε περίπτωση του 1ου παραπονούμενου φέρεται να παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούσαν τις διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής στο νησί και τα οποία μετά από εξέταση από Λειτουργό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης διαπιστώθηκε ότι είχαν πλαστές υπογραφές και ανύπαρκτους αριθμούς φακέλου, ενώ τα στοιχεία των αιτητών δεν εντοπίζονταν στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Πέραν των χρημάτων που προσέφερε ο Λιβάνιος προς τον ύποπτο για τις υπηρεσίες του, φέρεται να του πούλησε ένα αυτοκίνητο αξίας 17000 ευρώ, για το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ και συμφώνησαν όπως τα υπόλοιπα τα εξοφλούσε μέσω της συνεργασίας τους.

Επιπρόσθετα ο ύποπτος φέρεται να είχε συστήσει στον Λιβάνιο μια κοπέλα και έναν άντρα, οι οποίοι όπως του είχε πει, εργάζονταν στο Αρχείο Πληθυσμού και Μετανάστευσης και με τους οποίους θα μπορούσε να τον βοηθήσει, ακόμη και για να φέρουν φοιτητές από το εξωτερικό.

Η συνεργασία σταμάτησε, όπως υποστηρίζει ο Λιβάνιος, όταν ο ύποπτος άρχισε να ζητά περισσότερα χρήματα και δώρα, ενώ όταν ενημερώθηκε πως υπήρχαν πλαστά έγγραφα στην αίτηση του πρώτου Αιγύπτιου παραπονούμενου και ζήτησε εξηγήσεις, έλαβε απειλές ότι θα απελαθεί από την Κύπρο.

Αν και ανακρινόμενος ο ύποπτος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις επί της ουσίας, ο δικηγόρος του δήλωσε πως ο πελάτης του είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς ανακριτές, κάνοντας λόγο για σκευωρία σε βάρος του.

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν παραληφθεί πέραν των 150 φακέλων αλλοδαπών που αξιολογούνται ενώ αναμένεται η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.