Προς εκταμίευση η δόση των 350 εκατ. ευρώ

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξεκίνησαν τη διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 350 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.
«Έχει σήμερα επιβεβαιωθεί από το Εurogroup η σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», δήλωσε μετά την απόφαση ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σύμφωνα με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία εκταμίευσης των 350 εκατ. ευρώ που η οικονομία έχει ανάγκη.euro-vouliazei_7

Η εκταμίευση μιας δόσης απαιτεί μια διαδικασία περίπου 30 ημερών, η οποία ξεκινάει με την απόφαση του Eurogroup, κάτι που έγινε απόψε και συνεχίζεται με τις επικυρώσεις από κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει αποδεσμεύει τα χρήματα.

Ανάλογης χρονικής διάρκειας θα είναι και η διαδικασία που θα ακολουθήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα εκταμιεύσει 86 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα είναι αρκετά εκτεταμένη δεδομένου ότι το πρόγραμμα φτάνει στα μέσα του δρόμου.

Ο κ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της εξάντλησης των προσπαθειών σχετικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, συναντήθηκε πριν από τη συνεδρίαση της ευρωζώνης με την αρμόδια Επίτροπο για θέματα ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βεστέϊγιερ.