Για «καινούργια Κεντρική Τράπεζα» κάνει λόγο η Χρ.Γιωρκάτζη

Στην ενημέρωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας η οργανωτική δομή, το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα θέματα διακυβέρνησης της Κεντρικής αλλάζουν, προέβηκε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σήμερα, σε εκτός κειμένου αναφορά της, μιλώντας στο στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank, στη Λευκωσία.image735-3.aspx

Η κ. Γιωρκάτζη σχολίαζε αναφορά νωρίτερα του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο θέμα.

«Θα ήθελα να πω ότι δεν αποτελεί μια προτροπή που γίνεται σήμερα», είπε.

Η Κεντρική Τράπεζα η ίδια, το ΔΣ, ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη, «εδώ και πέραν του ενός έτους έχει προχωρήσει και έχει αναθέσει σε ξένο οίκο συμβούλων ύστερα από διεθνή διαγωνισμό την υποβολή έκθεσης αξιολόγησης για το τι χρειάζεται να γίνει καθ` όσον αφορά την οργανωτική δομή, το ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως τα θέματα διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας που για πολύ καιρό ήταν στο μάτι του κυκλώνα».

Η Διοικήτρια συνέχισε λέγοντας ότι η έκθεση αυτή «έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, έχει ενημερωθεί λεπτομερώς η Κυβέρνηση και τα τμήματα, έχει προχωρήσει η πρώτη φάση αυτής της έκθεσης με την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας».

Η κ. Γιωρκάτζη ευχαρίστησε το ΔΝΤ, αφού, όπως είπε, έχει προσφέρει τεχνική βοήθεια καθ` όσον αφορά τα θέματα διακυβέρνησης, καθώς διαθέτει ευρεία πείρα ως προς το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές και αναπτυγμένες χώρες.

«Βρίσκεται στο στάδιο τώρα το ΔΝΤ να συντάξει το νομοθετικό πλαίσιο που χρειάζεται για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές σε θέματα διακυβέρνησης», ενημέρωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «θα χρειαστούν αλλαγές τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο, ενδεχομένως και στο Σύνταγμα».

Πάντως, ανέφερε καταληκτικά η κ. Γιωρκάτζη «προχωρούμε με πολύ γοργούς ρυθμούς για μια καινούρια Κεντρική Τράπεζα».