Ξεκίνησαν τα «παζάρια » για την προεδρία της Βουλής

Με τρεις  εν δυνάμει υποψηφίους για την προεδρία της Βουλής ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομματων για την προεδρία της  Βουλής. Πρόκειται για τον πρόεδρο του f8d856b90ad45f83572a6e2d07a808a0-696x464.jpg.pagespeed.ce.BN0DldvidjΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Α.Κυπριανού και τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Δ.Συλλούρη ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ έγινε προσέγγιση και για τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Αγγελο Βότση.

Ο ΔΗΣΥ  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πρ. Προδρόμου (ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί στη Βουλή) είναι έτοιμος   να συζητήσει προτάσεις για το θέμα της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Βουλής.Οπως ανέφερε  το βασικό κριτήριο είναι πάντα ένα, το ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για να λειτουργήσει η Βουλή καλύτερα, αφού “κατά γενική ομολογία υπάρχει αυτό το αίτημα στην κοινωνία”.

Δεν πρόκειται απλώς για τον επικεφαλής της Βουλής, είναι ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στην Πολιτεία, άρα λοιπόν θα πρέπει να είναι μια προσωπικότητα που να μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως “αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Βουλή έχει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός σημαντικού αριθμού πολιτικού κομμάτων και μιας σχετικής διασποράς των εδρών. Αρα λοιπόν θα πρέπει να γίνουν πολλές συζητήσεις, και ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι θα χρειαστεί συναίνεση”, ανέφερε.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να δούμε προτάσεις, και βεβαίως εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις – γιατί δεν υπάρχουν αποφάσεις μέχρι στιγμής – θα παρουσιάσουμε και τυχόν δικές μας προτάσεις”, είπε.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σκέφτεται να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, ο κ. Προδρόμου είπε πως σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της προεδρίας της Βουλής. “Προς το παρόν δεν μας έχει απασχολήσει και εάν ο Πρόεδρος του κόμματος είχε να κάμει μια οποιαδήποτε δήλωση που αφορά και τον ίδιο τον εαυτό του θα σας το πει”, ανέφερε.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  ανέφερε πως πως άρχισε σειρά  επαφών με αρχηγούς κομμάτων , με στόχο μια ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην νέα βουλή.

Μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα, ο κ.Κυπριανού δήλωσε ότι ήδη διερευνώνται οι προθέσεις και οι αντιδράσεις άλλων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα περί ανάληψης προεδρίας του ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ, ο κ. Κυπριανού απέρριψε κατηγορηματικά  ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας  ότι με μια τέτοια προσέγγιση διαφωνεί εντελώς.Δεν απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο να είναι ο ΄διος υποψήφιος γα την προεδρία της Βουλής λέγντας ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι από την Κ.Ε του κόμματος που συνέρχεται τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος  του  ΔΗΚΟ ανκαι δεν διεκδικεί τη  προεδρία της Βουλής , τέθηκε πρόταση από το ΔΗΣΥ  για τον Αγγελο Βότση βουλευτή του κόμματος στη Λεμεσό.Ωστόσο φαίνεται πως η ηγεσία του ΔΗΚΟ φαίνεται έτοιμη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του βουλευτή της Αλληλεγγύης Δ.Συλλούρη ή του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.

Το πολιτικό φλερτ ΔΗΣΥ Αγγελου Βότση εκδηλώθηκε τη Δευτέρα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.Ο κ.Bότσης μιλώντας από την τηλεόραση του ΡΙΚ χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια την μη επανεκλογή του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου και κάλεσε τον Αβ,Νεοφύτου να κάνει «τα γνωστά  μαγικά του » ώστε να επανέλθει στη Βουλή ο κ. Προδρόμου.