Καταγγέλλονται οι ραδιουργίες Ερντογάν και η συμπαιγνία Ειντε

Η Συμμαχία Πολιτών Τα κόμματα κατάγγειλαν σήμερα τις ραδιουργίες Ερντογάν να προσκαλέσει τον κατοχικό ηγετη Ακιντζί  στο δείπνο των αρχηγώνκρατών  erdogan-akintziστη σύνοδο του ΟΗΕ  στην Κωνσταντινούπολη αλλά και τις υπόγειες μεθοδεύσεις του Ειντε να οργανώσει συνάντηση του Ακιντζί με τον ΓΓ. του ΟΗΕ.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του :καταδικάζει την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερτογάν να προσκαλέσει τον Τ/Κ ηγέτη σε δείπνο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ που διεξάγεται στην Πόλη. Αντίστοιχες απαράδεκτες ενέργειες το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα που επιφέρουν είναι την υπονόμευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού και σε καμία περίπτωση την αναγνώριση ή την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Απαράδεκτη και πλήρως αντιπαραγωγική, αναφέρει το ΑΚΕΛ  υπήρξε επίσης η ενέργεια του κ Άιντε να οργανώσει συνάντηση του κ. Ακκιντζί με τον Γ.Γ του ΟΗΕ στο περιθώριο της συνόδου.

ΤΟ ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Αθου Αντωνιάδη καταγγέλλει τα πιο κάτω:

«Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε ξανά ενώπιον μιας νέας αισχρής μεθόδευσης της τουρκικής πλευράς για περαιτέρω αναβάθμιση του Μουσταφά Ακκιντζί, την οποία οργάνωσε ο Ερντογάν, με τις ευλογίες, απ’ ότι φαίνεται του κ. Άιντα και των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία και ο κ. Ακκιντζί, που αναδεικνύεται καθημερινά σε πιστό εκφραστή της πολιτικής της, δεν θέλουν βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Ο πραγματικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμα πιο επικίνδυνη όμως είναι η συνέργεια του κ. Άιντα στη νέα αυτή μεθόδευση, η οποία πλήττει την όποια εναπομείνασα αξιοπιστία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Δυστυχώς, οι τουρκικές μεθοδεύσεις για αναβάθμιση του Ακκιντζί, με την ανοχή ή την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να αποτραπούν με τη λανθασμένη και κακή πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία 8 χρόνια από τους Χριστόφια-Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ.

Αντίθετα, η πολιτική ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ τα τελευταία 8 χρόνια ανέχτηκε ή και ακόμα εξέθρεψε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει δυναμικά απέναντι σε αυτές τις νέες προκλήσεις και να ενεργήσει στην κατεύθυνση της προστασίας της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά την έκκληση μας για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και χάραξη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, που παράλληλα θα προστατεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, δηλαδή το γεγονός ότι είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και το γεγονός ότι η κυπριακή ΑΟΖ διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων.»

Συμμαχια Πολιτών
Απαράδεκτη και καταδικαστέαχαρακτηρίζει η Συμμαχία Πολιτών τη   στάση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφέροντας πως ο   ΠτΔ πφείλει να θέσει θέμα τάξης για τον ΓΓ ο οποίος έχει υποχρέωση να σέβεται τα ψηφίσματα του Οργανισμού καθώς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται :
«Η στάση και συμπεριφορά του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στη Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η αποδοχή της παρουσίας του κ. Ακιντζί στο επίσημο δείπνο αποτελεί πρόκληση προς τον κυπριακό λαό. Ακόμα πιο απαράδεκτη είναι η συνάντηση του Μπαν Κ Μουν με τον κ. Ακιντζί στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου.
Χαιρετίζουμε την απόφαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να μην παρευρεθεί στο δείπνο.
Θεωρούμε ότι η νέα αυτή πρόκληση εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και καθιέρωση στη διεθνή κοινότητα του κ. Ακιντζί ως «προέδρου» μια χωριστής οντότητας στην Κύπρο.
Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί άμεσα σε επίσημες παραστάσεις τόσο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέτοντας θέμα τάξης για τον ίδιο τον ΓΓ ο οποίος έχει υποχρέωση να σέβεται τα ψηφίσματα του Οργανισμού καθώς και τις αρχές του καταστατικού χάρτη. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει εκφύγει της νομιμότητας και του ρόλου του όπως αυτός καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η επιχείρηση αναβάθμισης του ψευδοκράτους θα πρέπει να αναχαιτιστεί και για αυτό χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αλλά και αποφασιστικότητα από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης.»

Η ΕΔΕΚ

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου καταγγέλλει ως  ετεροβαρή τη στάση Άιντα που
υποβοηθά στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του εκπροσώπου του.

Καταγγέλλει συγκεκριμένα :

«Για μια ακόμα φορά ο κ. Άιντα με τη στάση και συμπεριφορά του στην ουσία υποβοηθά στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του εκπροσώπου του.
Πολλές φορές στο παρελθόν η ΕΔΕΚ προειδοποίησε για την ετεροβαρή υπέρ της τουρκικής πλευράς στάση του κ. Άιντα αλλά δυστυχώς οι προειδοποιήσεις μας συστηματικά αγνοήθηκαν από τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του.
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η ανοχή την οποία επιδεικνύει η κυβέρνηση και κυρίως οι λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος (π.χ. Νταβός) υποβοηθούν την προώθηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη θετική έκβαση της επίλυσης του κυπριακού. Όσον η Τουρκία και το ψευδοκράτος θεωρούν ότι έχουν δυνατότητες αναβάθμισης τόσο θα σκληραίνουν τη θέση τους στη διαδικασία των συνομιλιών και θα δυσκολεύουν την προσπάθεια για την επίτευξη μιας δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού.
Με αφορμή επίσης τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο της Κων/πόλης και επειδή μέχρι σήμερα πολλές φορές ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση μίλησαν για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για λύση του κυπριακού, ρωτούμε εάν υπήρξε οποιαδήποτε αίτηση από Τούρκους επίσημους για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;»