Τούρκικα αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν από ρωσικά στο FIR της Συρίας

Η πρώτη αερομαχία μεταξύ τεσσάρων μαχητικών F-16 της τουρκικής Αεροπορίας  και δύο ρωσικών Su-30 της ρωσικής Αεροπορίας (RuAF) σημειώθηκε πριν δύο μέρες  στον εναέριο χώρο της Συρίας με τα τουρκικά αεροσκάφη να αναχαιτίζονται και να επιστρέφουν  στην βάση τους.image (204)

Σύμφωνα με το  ρωσικό Τύπο  στις 22 Μαΐου 2016 , στον εναέριο χώρο της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, υπήρξε μια μεγάλη αερομαχία ρωσικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κατά την οποία τα τουρκικά μαχητικά απέφυγαν την «επικείμενη κατάρριψη» .

Στα τουρκοσυριακά σύνορα τα τέσσερα τουρκικά F-16 πετούσαν στον τουρκικό εναέριο χώρο σε πολύ κοντινή απόσταση από τον συριακό. Τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα από την αεροπορική βάση Hmeymim, τέθηκαν αμέσως σε πλήρη ενεργοποίηση. Καθώς τα τουρκικά μαχητικά διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα, αμέσως «κόλλησαν» στην ουρά τους δύο ρωσικά μαχητικά Su-30. Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τα τουρκικά αεροσκάφη και ήταν έτοιμα να ανοίξουν πυρ .

Εκείνη ακριβώς την στιγμή τα τέσσερα τουρκικά F-16 τράπηκαν σε φυγή προς τα τουρκικά σύνορα και σε περίπου 30 δευτερόλεπτα αποχώρησαν από τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Tα τουρκικά F-16 δεν είχαν καμία ελπίδα απέναντι στα ρωσικά Su-30 τα οποία είναι σχεδιασμένα για αεροπορική υπεροχή.
Τα ρωσικά μαχητικά εξοπλισμένα με βλήματα R-27 με εμβέλεια από 80 έως και 120 χλμ., R-77 με εμβέλεια από 80 έως και 110+ χλμ. (για μεγάλες αποστάσεις) αλλά και R-73 μέχρι 30 χλμ. (για μικρές αποστάσεις) υπερτερούν του βλήματος AIM-120 που φέρουν τα τουρκικά F-16 το οποίο δεν ξεπερνά τα 100 χλμ. και ραντάρ με εμβέλεια 350 χλμ. τη στιγμή που το APG-68(V)9 των τούρκικων δεν ξεπερνά τα 250 χλμ. δεν θα είχαν προβλήματα εναντίον τους.