Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης : Το 112 σώζει ζωές

Ο αριθμός 112 είναι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τον οποίο μπορεί να καλέσει κάθε πολίτης/ταξιδιώτης που βρίσκεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης κατά την βράβευση του διαγωνισμού ζωγραφικής με θέμα το 112 για παιδιά Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων.mobile-phone-emergency-number-over-white-smartphone-46133292

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι η κλήση μπορεί να γίνει από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, καθώς και από τηλεφωνικό θάλαμο, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση. “Κάθε πολίτης/ταξιδιώτης που βρίσκεται σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρειάζεται να καλέσει ασθενοφόρο, την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία, δε χρειάζεται να θυμάται τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης κάθε κράτους μέλους. Με απλή κλήση του αριθμού 112 θα συνδεθεί με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη χώρα που βρίσκεται”.

Μέσα από τα έργα των μαθητών μπορεί ο καθένας να γνωρίσει τη σημασία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ενός αριθμού που θα πρέπει να είναι καταχωρημένος στα τηλέφωνα μας και ο οποίος μπορεί να σώσει ζωές, πρόσθεσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι πολίτες/ταξιδιώτες θα πρέπει να μην καλούν τον αριθμό 112 εάν δε χρειάζονται τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οι χειριστές του 112 δεν παρέχουν πληροφορίες για τροχαία κίνηση, για τον καιρό και δεν δίνουν γενικές πληροφορίες, επεσήμανε. Επίσης, όταν οι πολίτες καλούν το 112 για πλάκα ή όταν καλούν και κλείνουν το τηλέφωνο θεωρείται ότι διενεργούν απάτη (hoax call), είπε και τέτοια τηλεφωνήματα επιβραδύνουν την αποστολή βοήθειας σε άτομα που πραγματικά χρειάζονται άμεση στήριξη.

Από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός 112 λειτουργεί και στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης καλώντας όλους τους πολίτες που είναι μάρτυρες ενός τροχαίου δυστυχήματος, μιας πυρκαγιάς ή κάποιας διάρρηξης να καλούν τον αριθμό 112. Στο τηλεφώνημα, είπε, θα απαντήσει λειτουργός της Αστυνομίας, ο οποίος θα φροντίσει για άμεση αποστολή της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης που ζητήθηκε. Οι λειτουργοί της Αστυνομίας μπορούν να επικοινωνήσουν με τα άτομα που χρειάζονται βοήθεια τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά. Επίσης, εάν τα άτομα που καλούν δε γνωρίζουν που βρίσκονται, οι χειριστές της Αστυνομίας μπορούν να εντοπίσουν το σημείο αυτό και να στείλουν βοήθεια, σημείωσε.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως ο συντονιστικός φορέας για το 112 στην Κύπρο, εργάζεται τόσο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το κέντρο κλήσεων του 112, έτσι ώστε να προσφέρονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (κωφά και τυφλά άτομα), όσο και για τη διαφώτιση του κοινού, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η τελευταία έρευνα της ΕΕ με τίτλο «Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 414 (Special Eurobarometer 414)», που διεξάχθηκε τον Ιανουάριο 2014, κατέδειξε ότι το 37% του πληθυσμού της Κύπρου γνωρίζει ότι το 112 είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης. Επίσης, το ίδιο ποσοστό πολιτών γνωρίζει ότι μπορεί να καλέσει το 112 σε όλες της χώρες της ΕΕ.