ΕΔΕΚ:«Όχι σε λύση που θα παράγει κρίση»

Δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε μια λύση η οποία θα παράγει κρίση, αδιέξοδα και συγκρούσεις, ούτε να επαναλάβουμε πρακτικές που έχουν ήδη αποδειχθεί λανθασμένες,

Ï Ìáñßíïò Óéæüðïõëïò åßíáé ï íÝïò Ðñüåäñïò ôïõ Ê.Ó ÅÄÅÊ, ôñßôïò óôçí éóôïñßá ôïõ êüììáôïò ìåôÜ ôïõò ÂÜóï Ëõóóáñßäç êáé ÃéáííÜêç ÏìÞñïõ, Ëåõêùóßá 1 Ìáñôßïõ 2015.Óôéò óçìåñéíÝò åêëïãÝò ãéá ôçí áíÜäåéîç ôïõ íÝïõ ÐñïÝäñïõ ôçò ÅÄÅÊ ï ê. Óéæüðïõëïò õðåñßó÷õóå ôïõ áíèõðïøçößïõ ôïõ Ãéþñãïõ ÂáñíÜâá, ëáìâÜíïíôáò 2519 øÞöïõò Þ ðïóïóôü 60% Ýíáíôé 1686 øÞöïõò Þ ðïóïóôü 40% ôïõ ê. ÂáñíÜâá. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, λέγοντας ότι είναι η ώρα να υιοθετήσουμε μία νέα, αλλαγμένη στρατηγική η οποία να στηρίζεται στα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα και όχι στους συναισθηματισμούς.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚτην Τρίτη , ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για εντατικοποίηση των συνομιλιών και εκφράζει για πολλοστή φορά την επικίνδυνη – όπως είπε – αισιοδοξία για λύση εντός του έτους, η τουρκική πλευρά καθιστά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο στόχος της είναι η αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος και παρέπεμψε στις δηλώσεις Ακιντζί, μόλις 24 ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. “Είναι προφανές πως οι τουρκικοί στόχοι πόρρω απέχουν από την πραγματική πρόοδο στη διαδικασία των συνομιλιών”.

Ο συνεχιζόμενος εγκλωβισμός σε μια ατελέσφορη διαδικασία στην οποία η Τουρκία προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη αναβάθμισης του ψευδοκράτους πρέπει να σταματήσει αμέσως, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος “και αυτό επειδή οι τραγικές συνέπειες αυτής της διαδικασίας θα είναι μη αναστρέψιμες”.
Μίλησε επίσης για κατάθεση αιτήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τον ΟΗΕ για άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ, των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα ασχοληθεί με τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, την εισβολή, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων στις συνομιλίες και θα επεγκλωβίσουμε το Κυπριακό από το μονομερή επηρεασμό των Βρετανών και των Αμερικανών, πρόσθεσε.

Η  επίσκεψη του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης κ. Ντότικ και η ενημέρωση που έτυχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν στη χώρα του από τη λύση της διζωνικής τρικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα προς αποφυγή, κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος. Ευχήθηκε δε με την ίδια σοβαρότητα που άκουσε τον φιλοξενούμενο της ΕΔΕΚ ο ΠτΔ, θα λάβει υπόψη και τα όσα άκουσε.

Κατάργηση τέλους στα νοσοκομεία για συνταξιούχους και άπορους

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΔΕΚ στη νέα Βουλή τη ριζική – αν είναι δυνατόν – αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία και τα οποία έχουν καταστήσει το αγαθό της υγείας πολυτέλεια για μεγάλο μέρος του κυπριακού λαού.

“Η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα της υγείας αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια του πολίτη. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, τα προβλήματα είναι τόσα πολλά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές”. Η πρόταση της κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος είναι προσωρινή, εμβαλωματική και σπάταλη, κατά τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ που επανέλαβε την πρόταση της ΕΔΕΚ για άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη ώστε να αντιμετωπιστούν τώρα τα βασικά προβλήματα υγείας των ασθενών.

Η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, η σωστή αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, πρόσθεσε λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ προτείνει επίσης να καταργηθεί το τέλος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συνταξιούχους και άπορους συμπολίτες, τους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε έμπρακτα.