Οδηγίες Γεν.Εφόρου για τις βουλευτικές εκλογές

Απαγορεύονται τα εκλογικά επιτελεία και η ανάρτηση πινακίδων CNA_M560642c1cfe9423bbbece168011eb3f7έξω από τα εκλογικά κέντρα, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός `Εφορος Εκλογών.

Σύμφωνα με την Εκλογική Νομοθεσία, κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα εκλογικά κέντρα”, σημειώνει ο `Εφορος.

Προσθέτει πως οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έναν χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5000 ή και στις δύο ποινές μαζί.

Εξάλλου, με άλλη ανακοίνωσή του ο Γενικός Έφορος Εκλογών σημειώνει ότι το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22.5.2016, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, απαγορεύεται η ρίψη φυλλαδίων, η ανάρτηση πανό, η τοιχοκόλληση πινακίδων και η αναγραφή συνθημάτων σχετικά με τις εκλογές.

Η Αστυνομία έχει ήδη πάρει οδηγίες να συλλαμβάνει και να προσάγει αμέσως στο Δικαστήριο όσους κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου θα αναγράφουν συνθήματα, αναρτούν πανό ή πινακίδες και/ή θα διανέμουν φυλλάδια στους δρόμους.

Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή/και στις δύο ποινές μαζί.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, ο Γενικός `Εφορος Εκλογών αναφέρει πως με την ευκαιρία των βουλευτικών εκλογών, λειτουργεί υπηρεσία για την παροχή πληροφοριών στο κοινό, μέσω τηλεφώνου.

Η υπηρεσία παροχής πληροφοριών λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 6 μ.μ. και το Σάββατο από η ώρα 8 π.μ. μέχρι η ώρα 1 μ.μ.

Το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 22867614, 22867643 και 22867713 της Υπηρεσίας Εκλογών, για οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές.

Κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να καλέσει την υπηρεσία παροχής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εκλογών και να ενημερωθεί για την αντικατάσταση εκλογικού βιβλιαρίου, ή δελτίου ταυτότητας, λόγω απώλειας ή φθοράς, για τις ώρες ψηφοφορίας, πού ψηφίζει κάθε εκλογέας, αναφέροντας τον αριθμό της πολιτικής ταυτότητάς του, τον αριθμό επιτρεπομένων σταυρών προτίμησης κατά εκλογική περιφέρεια.

Πληροφορίες για τα πιο πάνω θέματα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους και από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Λευκωσία 22804222
Λεμεσός 25806443
Αμμόχωστος 24801002
Λάρνακα 24801880
Πάφος 26801144
Κερύνεια 22867771

Κατά την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, θα υπάρχουν μέσα στους εκλογικούς θαλάμους, σε κάθε εκλογικό κέντρο, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πέννες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

`Οπως αναφέρεται, αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πέννα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Γι’ αυτό, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς να χρησιμοποιούν τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας, σε κάθε εκλογικό κέντρο, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, για προστασία της ψήφου τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Γενικός Έφορος Εκλογών, σύμφωνα με την ισχύουσα Εκλογική Νομοθεσία, οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους, αν δηλώσουν στον προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

Ο εκλογέας που, λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας, δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον προεδρεύοντα υπάλληλο να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου.

Οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν, αν επιθυμούν, να ζητήσουν από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους να ψηφίσει εκ μέρους τους, χωρίς την παρέμβαση κανενός, ούτε του προεδρεύοντα υπαλλήλου ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Ο προεδρεύων υπάλληλος μπορεί να εξηγήσει, επίσης, τον τρόπο ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε άλλο ανάπηρο ή ανίκανο ή αγράμματο εκλογέα, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή ή οδηγία υπέρ ορισμένου συνδυασμού/υποψήφιου.