Διεργασίες για ίδρυση νέου αριστερού κόμματος στα κατεχόμενα

Με την συντεχνία των τ/κ καθηγητών KTΟΕÖS συναντήθηκαν χθες ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), Ιζέτ Ιζτζιάν και ο οργανωτικός γραμματέας του κόμματος Νέα Κύπρος (ΚΝΚ), Μουράτ Κανατλί για να συζητήσουν την πρόθεση των δύο κομμάτων για κοινό αγώνα και συνεργασία με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος στον αριστερό χώρο στα κατεχόμενα.KATEXOMENATOYRKOS

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στη συνάντηση συζητήθηκε η συμμετοχή της συντεχνίας των καθηγητών στο νέο σχήμα, στο πλαίσιο αναζήτησης συνεργασίας και ενότητας στη βάση του κοινοτικού αγώνα που άρχισαν τα δύο κόμματα. Ο κ. Ιζτζιάν, αφού εξήγησε ότι στόχος τους είναι η κατάρρευση του υφιστάμενου καθεστώτος και η εξουδετέρωση των πολιτικών αφομοίωσης από την Τουρκία και μετανάστευσης, υπενθύμισε ότι έχουν ήδη έλθει σε συμφωνία με τη συντεχνία των τ/κ δασκάλων (KTÖS). Ανέφερε ότι η προσπάθειά τους θα συνεχιστεί και με άλλες οργανώσεις.

Ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι διαφορετικός από τον αγώνα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, είπε αναφέροντας ότι στα κατεχόμενα οι «κυβερνήσεις ιδρύονται και διαλύονται, τα επιβαλλόμενα πακέτα (από την Άγκυρα), οι ιδιωτικοποιήσεις και τα πεσκέσια συνεχίζονται και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον κοινό αγώνα».

Ο Μουράτ Κανατλί είπε ότι εκτός από τη μιλιταριστική κατοχή υπάρχει και οικονομική κατοχή και τόνισε τη σημασία ενός νέου πολιτικού σχήματος που θα μπορέσει να τα καταπολεμήσει και τα δυο. Τόνισε επίσης ότι η επανένωση της Κύπρου είναι αναγκαία και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να εργαστεί για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό η οποία δεν θα οδηγεί στη διχοτόμηση, τότε είναι έτοιμοι να εργαστούν μαζί του.