Ευαρέσκεια ΓΓ ΑΚΕΛ για το πάγωμα της ελευθεροποίησης της βίζας για Τούρκους

Ευαρέσκεια για τη στάση της Ευρωβουλής να παγώσει τη διαδικασία ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ λόγω της μη εκπλήρωσης όλων των κριτηρίων, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

epa04206577 A police officer holds a passport from a suitcase found during a raid in Berlin-Neukoelln, Germany, 15 May 2014. An Islamic funeral home in the Berlin district of Neukoelln is said to have sold passports of dead to traffickers. In the large-scale raid police searched 26 properties in Berlin. EPA/PAUL ZINKEN

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το θέμα της δημόσιας υγείας, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ απέστειλε σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο «ζητώντας ακριβώς να πράξουν αυτό που έχει αποφασιστεί», δηλαδή την υλοποίηση όλων των κριτηρίων από τις τουρκικές Αρχές.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι καλύτερα, αντί να ξεκινούμε μια διαδικασία έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ μας, να δούμε πώς ο καθένας από τη δική του πλευρά μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν στη βάση αρχών τα διάφορα ζητήματα τα οποία αναπτύσσονται».

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ζητούμενο και η απαίτησή μας είναι η ΕΕ να σταθεί στις αποφάσεις τις οποίες η ίδια έχει πάρει και χαίρομαι γιατί το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συμπεριφερθεί με αυτό τον αποφασιστικό τρόπο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν το πάγωμα της διαδικασίας ελευθεροποίησης της βίζας θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος δεν ανησυχεί από τη χθεσινή εξέλιξη και συμπλήρωσε: «Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η προσέγγιση που αναπτύσσεται στην ίδια την Τουρκία από τον κ. Ερντογάν, οποίος έχει επιβεβαιωθεί με τις πρόσφατες εξελίξεις ότι είναι ο πανίσχυρος άνδρας στην Τουρκία. Οι τοποθετήσεις που λαμβάνει σε διάφορα ζητήματα μας ανησυχούν συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου θέματος».

Σημείωσε όμως ότι η ανησυχία αυτή «δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είτε εμείς θα πρέπει να καθυστερήσουμε τις διαπραγματεύσεις, είτε ακόμη χειρότερα θα πρέπει να συμπεριφερθούμε με ανάλογο τρόπο».

Λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν «συμπεριφέρεται έτσι γιατί δεν έχει στις προτεραιότητες τους την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «για μας πρέπει να είναι προτεραιότητα η συνέχιση του διαλόγου και η προσπάθεια να εξαντλήσουμε έστω και εκείνα τα μικρά περιθώρια που υπάρχουν να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τα περιστάσεις για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αυτός πρέπει να είναι ο δικός μας στόχος».