Εξασφαλίζει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο Ντ.Τραμπ

Ο δεύτερος ισχυρότερος διεκδικητής του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αποσύρεται από την κούρσα, μετά την αποτυχία του να κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση της Ινδιάνα.

epa05288935 Republican presidential candidate Donald Trump (C) discusses presidential primary voting results in Indiana in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 03 May 2016. Donald Trump won the Republican presidential primary in Indiana, and as a result Texas Senator Ted Cruz suspended his presidential campaign. EPA/JUSTIN LANE

Ανεξάρτητα του τι θα κάνει ο τρίτος υποψήφιος, κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κάσικ, τίποτε δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με τη νίκη του στην Ινδιάνα και τους 1,041 εκλέκτορες που διαθέτει, θα εξασφαλίσει σίγουρα μέχρι τις 7 Ιουνίου τους 1.237 εκλέκτορες που θα του δώσουν το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από την πρώτη ψηφοφορία του συνεδρίου.

«Δήλωσα ότι θα συνέχιζα για όσο υπήρχε βιώσιμη πορεία προς τη νίκη. Απόψε λυπούμαι να δηλώσω πως αυτός ο δρόμος δεν υπάρχει πλέον. Δώσαμε τα πάντα που είχαμε, αλλά οι ψηφοφόροι επέλεξαν άλλο δρόμο», είπε στους υποστηρικτές του ο Τεντ Κρουζ, ανακοινώνοντας την αναστολή της εκστρατείας του.

Με καταμετρημένο το 58% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει 52,6%, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ 37% κι ο κυβερνήτης Τζον Κάσικ 7,8%.

Μιλώντας στους υποστηρικτές του στη Νέα Υόρκη, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον γερουσιαστή Κρουζ ένα από τους πιο σκληρούς αντιπάλους που είχε, ενώ είπε πως βλέπει το μέλλον του κ. Κρουζ λαμπρό. Την ίδια στιγμή έστρεψε τα πυρά στην Χίλαρι Κλίντον, ενώ έριξε γέφυρες προς τους Λατίνους ψηφοφόρους.

Στους Δημοκρατικούς με καταμετρημένο το 59% των ψήφων, ο Μπέρνι Σάντερς προηγείται με 53,1% έναντι 46,9% της Χίλαρι Κλίντον. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο μία ηθική νίκη για τον γερουσιαστή από το Βερμόντ, ότι το μήνυμά του γίνεται δεκτό από τους ψηφοφόρους του κόμματος, παρότι τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει την Χίλαρι Κλίντον από την εξασφάλιση των 2.383 εκλεκτόρων και την κατάκτηση του χρίσματος. Ήδη έχει φτάσει τους 2.165 έναντι 1.357 του Σάντερς.

Η μάχη μεταξύ των Τραμπ και Κρουζ τις τελευταίες μέρες έλαβε απίστευτες διαστάσεις, με τον δισεκατομμυριούχο ουσιαστικά να υιοθετεί κατηγορίες γνωστού σουπερμάρκετ ταμπλόιντ που ενέπλεκε τον πατέρα του Κρουζ με τη δολοφονία του Κένεντι. Ο γερουσιαστής από το Τέξας με τη σειρά του αποκάλεσε τον Τραμπ συστηματικό γυναικά και παθολογικό ψεύτη.

Το αν η απόσυρση του γερουσιαστή Κρουζ μειώσει την αντιπαράθεση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και δώσει τη δυνατότητα στο επόμενο διάστημα στον Ντόναλντ Τραμπ να χαμηλώσει τους τόνους και να εμφανιστεί «προεδρικός» και «λογικός», απομένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Πάντως οι τελευταίες αναμετρήσεις δείχνουν ένα βαθιά διχασμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με τους ψηφοφόρους του Τραμπ να ζητούν αλλαγή ηγεσίας, ενώ αντίθετα το σημερινό κατεστημένο θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα, όχι την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία – που με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις φαντάζει αδύνατη απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον, αλλά τη διατήρηση της πλειοψηφίας στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ή τουλάχιστον στη Βουλή. Μάλιστα πολλοί είναι οι Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι αποστασιοποιούνται από τον Ντόναλντ Τραμπ.