Ενισχύεται η εκστρατεία υπέρ του Brexit

Στην αντεπίθεση περνούν με παρεμβάσεις τους σε εφημερίδες της Δευτέρας τα ηγετικά στελέχη της εκστρατείας Vote Leave υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, μετά από την ηχηρή παρέμβαση κατά του Brexit από τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Ëïíäßíï

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου και για πολλούς επικρατέστερος διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον γράφει στην Daily Telegraph ότι οι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ «νομίζουν ότι έχουν καταφέρει να μας υποτάξουν βομβαρδίζοντάς μας».

Ο κ. Τζόνσον σημειώνει ότι αντίθετα «το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει», ότι τα στελέχη του αντίπαλου στρατοπέδου πανηγυρίζουν πολύ νωρίς και ότι αγνοούν «την ανθεκτικότητα και τον σκεπτικισμό πολλών αναποφάσιστων ψηφοφόρων».

Κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι σε περίπτωση Brexit η Βρετανία θα πάει «πίσω στην ουρά» όσον αφορά τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον. Η τοποθέτηση αυτή επικρίθηκε ως «απειλή» από τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, με τον κ. Τζόνσον να κάνει λόγο για «υποκρισία».

Μάλιστα στο άρθρο του ο απερχόμενος δήμαρχος σχολιάζει ότι ένας δημόσιος λειτουργός εξοργίστηκε τόσο πολύ από το σχόλιο Ομπάμα ώστε αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Παράλληλα ο Μπόρις Τζόνσον επιτέθηκε στην ΕΕ λέγοντας ότι παραμένει μία «γιγαντιαία μηχανή καταστροφής θέσεων εργασίας», προβλέποντας ότι η κρίση του ευρώ απέχει ακόμα πολύ από το τέλος.

Εξάλλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ που θεωρείται ο επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave προειδοποίησε με συνέντευξή του στους Times ότι η Βρετανία θα υπόκειται σε πλήρως ελεύθερη για όλους μετανάστευση αν μείνει στην ΕΕ, με εκατομμύρια περισσότερες αφίξεις από χώρες όπως η Τουρκία και η Αλβανία.

Τέλος, ο Νάιτζελ Φάρατζ του UKIP κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι «παπαγαλίζει τη γραμμή της Ντάουνινγκ Στριτ».