Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε κούκλες

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που fileWfPv0uέχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων ( RAPEX ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

1. Παιδικά παπούτσια επωνυμίας « PETITSHOES» με κωδικό C12094623. Το προϊόν εντοπίστηκε στην αγορά της Ισπανίας και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

2. Παιδική κούκλα επωνυμίας « Hui Cui Wang Ju Chang», με κωδικό 71210. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

3. Kούκλα ονομασίας «My Delicate Fashion Vogue Girl », με κωδικό No 888-B. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

4. Αποκριάτικη μάσκα επωνυμίας « Boland», με κωδικό 44733. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά του Λουξεμβούργου και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

5. Παιδική κούκλα ονομασίας « Ever After High», με κωδικό NO 0980. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Τσεχίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Περιδέραιο επωνυμίας « ZARA », με κωδικό 7056/001/050 . Το προϊόν είναι ινδικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και περιέχει κάδμιο (ουσία η οποία ταξινομείται ως καρκινογόνος) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο.

7. Παιδική κούκλα επωνυμίας « iKO», με κωδικό NO 616. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

8. Παιδική κούκλα ονομασίας « Dominator», με κωδικό NO 811. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σλοβακίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

9. Φουσκωτό παιχνίδι θαλάσσης επωνυμίας « Splash», με κωδικό Art. no. 9135. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ουγγαρίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:

http :// ec .europa .eu /consumers /dyna /rapex /rapex _archives _en .cfm

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.