Yπό το βάρος της αντιπαράθεσης Ντράγκι -Σόιμπλε συνεδριάζει η EKT

Η ασυνήθιστα δημόσια αντιπαράθεση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να βαραίνει τη σημερινή συνάντηση των φορέων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.

epa04112607 Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB) speaks at the regular press conference of the ECB in Frankfurt Main, Germany, 06 March 2014. Photo: Daniel Reinhardt/dpa EPA/DANIEL REINHADT

Έξι εβδομάδες μετά τη νέα σειρά μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ με στόχο να δώσει ώθηση στο χρόνια χαμηλό πληθωρισμό που πλήττει την Ευρωζώνη ώστε να επιστρέψει σε οικονομικά υγιέστερα επίπεδα, ο κ. Ντράγκι αντιμετωπίζει όλο και πιο εχθρική κριτική στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε σχέση με την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω δράση από μέρους της τράπεζας.

“Η Γερμανία είναι το κύριο πρόβλημα της ΕΚΤ αυτή τη στιγμή”, δήλωσε στο AFP πηγή που βρίσκεται κοντά στην Κεντρική Τράπεζα.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, ενίσχυσε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση, και έθεσε στη διάθεση των τραπεζών τεράστιες ποσότητες φθηνών δανείων.

Ωστόσο, οι αναλυτές προβληματίζονται σε σχέση με το κατά πόσο είναι αναγκαίο η Κεντρική Τράπεζα να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα κατά τη σημερινή συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου.

“Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα είναι μεγαλύτερη έκπληξη από το ενδεχόμενο να κερδίσει η Αλβανία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του τρέχοντος έτους”, δήλωσε αστειευόμενος ο οικονομολόγος της ING Diba, Carsten Brzeski.

Αντί αυτού, η προσοχή θα στραφεί στην παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου του κ. Ντράγκι, η οποία πιθανότατα θα επικεντρωθεί στον πόλεμο λέξεων μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.

Ο κ. Σόιμπλε υπήρξε ασυνήθιστα ειλικρινής σε σχέση με την αυξανόμενη ανησυχία του για τις πολιτικές που ακολουθεί η ΕΚΤ και οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση της πολιτικής αναταραχής στη Γερμανία και στην άνοδο του αντιευρωπαϊκού, αντι-μεταναστευτικού γερμανικού κόμματος, AFD.

Η γερμανική κριτική κατά της ΕΚΤ – σε αυτή την περίπτωση σε σχέση με τις συνέπειες των χαμηλών επιτοκίων για τους καταθέτες και για τις τράπεζες – είναι εξαιρετικά σπάνια και έχει ξεκάθαρα πλήξη την τράπεζα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη.