Γ.Γ.ΑΚΕΛ:Πολύ καθοριστικές οι εκλογές του Μαϊου

«Πάρα πολύ καθοριστικές» χαρακτήρισε τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε προεκλογική ομιλία στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βορείου Λονδίνου το βράδυ της Τρίτης, που διοργάνωσε το παράρτημα ΑΚΕΛ Μεγάλης Βρετανίας.20150215_antros

Όπως σημείωσε, «το αποτέλεσμα θα διαμορφώσει τις προοπτικές για λύση του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση τω αντιλαϊκών πολιτικών στο εσωτερικό του τόπου».

Αναφερόμενος πιο διεξοδικά αρχικά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως η διαχρονική στάση της Τουρκίας δεν επιτρέπει να ελπίζει κανείς πως θα βρεθεί εύκολα μια λύση. Εκτίμησε ότι η συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό έχει αναβαθμίσει την Άγκυρα μετά από μια περίοδο διεθνούς απομόνωσής της και ως εκ τούτου η λύση του Κυριακού δυσχεραίνεται.

Σημείωσε ωστόσο ότι μια σκλήρυνση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν θα εξυπηρετούσε τη λύση. «Πρέπει η θέση μας να είναι ξεκάθαρη: είμαστε προσηλωμένοι στα όσα έχουμε συμφωνήσει διαχρονικά με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μία κακή λύση», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Απαντώντας «στις κατηγορίες ότι το ΑΚΕΛ συμπράττει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να ‘πουλήσει’ την Κύπρο», ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του έχει αποδείξει στα 90 χρόνια ύπαρξής του ότι είναι «η πιο πατριωτική και υπεύθυνη δύναμη στον τόπο, που πάντα βάζει το συμφέρον της Κύπρου πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει διαχρονικές θέσεις στο εθνικό ζήτημα για τις οποίες έχει πολεμηθεί και έχει αντιδράσει αντιστεκόμενο. «Τώρα που κατανοούν ότι μόνο οι δικές μας προτάσεις μπορούν να άρουν το αδιέξοδο, εμείς θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας για να μην πουν ότι συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη; Θα ήταν ανεύθυνο, αντιπατριωτικό και όχι προς το συμφέρον της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική. Όπως είπε, «είμαστε πρωταθλητές στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των λίγων εκλεκτών και πλουσίων και όλων των υπολοίπων. Είμαστε επίσης πρωταθλητές στη μακροχρόνια ανεργία. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου ήμασταν απλώς τα καλά παιδιά».

Είπε ότι παρά την έξοδο από το μνημόνιο η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν θα αλλάξει πολιτική, καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. έχουν στην ουσία υποστηρίξει ότι το μνημόνιο είναι το πολιτικό τους μανιφέστο.

Ο κ. Κυπριανού αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του και της συζήτησης με το ακροατήριο στη λήψη οικονομικών αποφάσεων που, όπως σχολίασε, δείχνουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με διαφορετικά σταθμά ανά κατηγορία πολιτών.

Συγκεκριμένα αντιπαρέβαλε τις «αυξημένες αμοιβές ανώτερων τραπεζικών υπαλλήλων» με την «άρνηση» της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματα μεταξύ άλλων των νοσηλευτών ή των υπαλλήλων λεωφορείων ή με τη μεταχείριση των συνταξιούχων.
Επέκρινε δε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αρέσκεται στο να λέει «μισές αλήθειες» και «ψέματα» – όπως ανέφερε – όταν υπερασπίζεται πολιτικές της κυβέρνησής του.