Σε νόμο συμψηφισμός των δανείων για κατόχους αξιογράφων

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με 19 ψήφους υπέρ και 36 εναντίον το αίτημα του ΔΗΣΥ να αναβληθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης του Προέδρου της Βουλής Γιάννακη Ομήρου για συμψηφισμό των αξιογράφων που ήταν εξασφαλίσεις με τα δάνεια και ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου με 35 ψήφους υπέρ, 21 εναντίον και μια 1 αποχή από τον Μάριο Καρογιάν.

Åðåéóüäéá ìåôáîý äéáäçëùôþí - ìåëþí ôïõ ÓõíäÝóìïõ Êáôü÷ùí ÁîéïãñÜöùí - êáé åêðñïóþðùí ôùí ÌÌÅ óçìåéþèçêáí Ýîù áðü ôç ÍïìéêÞ Õðçñåóßá óôç Ëåõêùóßá 27 Áðñéëßïõ 2015. ÊÜôï÷ïé áîéïãñÜöùí, ïé ïðïßïé ðñïâáßíïõí óå åêäÞëùóç äéáìáñôõñßáò, êáôáöÝñèçêáí åíáíôßïí åêðñïóþðùí ÌÌÅ ãéáôß äåí åðéèõìïýí êÜëõøç êáé ëÞøç ðëÜíùí êáé äçëþóåùí. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Τροπολογία του Βουλευτή των Οικολόγων που υπερψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ, εναντίον 20 και 7 αποχές, διαλαμβάνει ότι ο συμψηφισμός θα αφορά σε δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ που είναι και οι εγγυημένες καταθέσεις.

Ζητώντας αναβολή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι δεν θα δημιουργήσει διαφορά εάν θα ψηφιστεί σήμερα ή σε ένα μήνα. Επί της αρχής ουδείς διαφωνεί, αναφέροντας ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι μετά την πλημμυρίδα μνημονικών νόμων που ψήφισε η Βουλή η πολιτεία θα πρέπει να αρχίσει να προστατεύει αυτούς που πλήρωσαν το τίμημα. Το μήνυμα που θα σταλεί με το νόμο θα είναι ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι αυτή η Βουλή οφείλει να στείλει το μήνυμα ότι άρχισαν να γίνονται βήματα μπροστά.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να μην στείλουμε το μήνυμα ελπίδας. Πρόσθεσε ότι η μισή επιστολή του Υπουργού Οικονομικών είναι σωστή, καθώς με την ψήφιση του νόμου οι μισοί κάτοχοι αξιογράφων αδικούνται.

“Δεν είναι η ώρα να αρχίσουμε να μιλούμε για τα όσα κατατέθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών”, συνέχισε προσθέτοντας ότι τα έγγραφα της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι τράπεζες είχαν προειδοποιηθεί ότι παρανομούσαν.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης νόμου επειδή πριν την κατάρρευση της οικονομίας είχε διαφανεί η εξαπάτηση των κατόχων αξιογράφων.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνει ότι οι τράπεζες παρανόμησαν και πρόσθεσε πως αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός θα πρέπει να επανέλθουμε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι γίνεται επανόρθωση για την αδικία σε μια ομάδα πολιτών. Το σώμα έχει ευθύνη να λύσει προβλήματα εκεί και όπου μπορεί.

Σχολιάζοντας τη θέση ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε καμιά πληροφόρηση για των ύψος αυτών των κεφαλαιακών αναγκών.

Πρόσθεσε ότι τα 200 εκ. σε δάνεια με υποθήκη αξιόγραφα, λήφθηκαν υπόψη όταν προσμετρούνταν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως οι κάτοχοι αξιογράφων χρηματοδότησαν με 1,2 δις ευρώ τις δύο μεγάλες τράπεζες και πήραν τις καταθέσεις μη επαγγελματιών για να μπορέσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Οι καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ διατήρησαν τα χρήματα τους, συνέχισε προσθέτοντας ότι στην πρόταση νόμου παρουσιάζεται αδυναμία, αφού δεν καθορίζεται πότε θα γίνεται ο συμψηφισμός. Παρά τα τεράστια  νομικά προβλήματα, θα στηρίζουμε την πρόταση επειδή πρέπει να ξεκινήσει η προσπάθεια για άρση της αδικίας σε αυτούς που πλήρωσαν και πληρώνουν λάθη άλλων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα αδικημένη κατηγορία ανθρώπων αφού αυτοί εξαπατήθηκαν επειδή τους ζητήθηκε να μετατρέψουν τις καταθέσεις σε αξιόγραφα.

Πρόσθεσε πως η τράπεζα έστειλε επιστολή κινδυνολογίας και απειλών για δημιουργία κεφαλαιακών αναγκών. Περαιτέρω πρότεινε όπως με τροπολογία η ημερομηνία αναφοράς του συμψηφισμού είναι Μάρτης του 2013.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέροντας ότι η Βουλή επιβάλλει την μεγαλύτερη τιμωρία στο Γενικό Εισαγγελέα που θα εξετάσει και θα αναγκαστεί να γνωματεύσει ότι πολλές νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή είναι αντισυνταγματικές, ανέφερε ότι στις 12.6.2012 όταν η Βουλή ενέκρινε το 1,8 δις για τη Λαϊκή μηδένισε του κατόχους αξιογράφων.Πρόσθεσε ότι η πρόταση βοηθά το 30% των κατόχων και τιμωρείται το υπόλοιπο.

Διερωτώμενος εάν το απαιτούμενο ποσό θα το πληρώσει ο απόστολος Πέτρος, είπε πως τα αξιόγραφα αποτελούν παθητικό της Λαϊκης και τα δάνεια ενεργητικό της τράπεζας Κύπρου.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι θα ξανακουρέψετε τους κουρεμένους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας.