Στη Γιωρκάτζη ρίχνει την μπάλα ο Αναστασιάδης…«Παραμένω στα καθήκοντα μου» ανταπαντά η Διοικητής

anastasiadisgiorkatzi_607_379_577_324

*Η αντιπολίτευση επιμένει σε   έρευνα για να φανεί ποιος ξεγέλασε ποιον και γιατί

*Ο ΔΗΣΥ εγείρει θέμα να εργοδοτηθούν ακόμη τρεις σύμβουλοι στη θέση της Διοικήτριας!

Στη Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη έριξε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μπάλα για το πως θα επιλυθεί το θέμα της αντιπαράθεσης που έχει προκύψει με την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και αφορούν το ποιός αφαίρεσε την επίμαχη πρόνοια για τη σύγκρουση συμφερόντων από το συμβόλαιό της καθώς και την σημαντική αύξηση του μισθού της πράγματα τα οποία ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης υπέγραψε! Επίσης μέχρι στιγμής δεν απάντησε ποιος από το Προεδρικό είχε την ευθύνη να εντοπίσει τα επιλήψιμα στοιχεία από το συμβόλαιο και γιατί δεν του τα υπέδειξε.

Σε ερώτηση, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, αν η κ. Γιωρκάτζη χαίρει της εμπιστοσύνης του, ο κ. Αναστασιάδης παρέπεμψε στην ανακοίνωση που έχει εκδοθεί. ΄ «Έχει δηλωθεί χθες ότι δεν υπάρχει διαφωνία όσον αφορά τις ακολουθητέες πολιτικές», ανέφερε  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Η δήλωσή μου αφορούσε, περιοριζόταν και παραμένει ως έγινε όσον αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων και τη δεοντολογία, επ` αυτού υπήρξε όντως σημαντική διάσταση ως προς τους όρους του συμβολαίου».

Σε ερώτηση πώς θα επιλυθεί το όλο θέμα, απάντησε λέγοντας: «Στη κ. Γιωρκάτζη εναπόκειται να πάρει εκείνα τα μέτρα που να αρθούν οι εικόνες που έχουν δημιουργηθεί».

«Συνεχίζω απαντα η Χρ.Γιωρκάτζη»

Από την πλευρά  της η κα.Γιωρκάτζη  αποχωρώντας  από το συνέδριο του  Economist απάντησε λακωνικά:   «θα συνεχίσω το έργο της και την αποστολή που μου ανατέθηκε.Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δεν θέλησε να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι στην ίδια εναπόκειται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να αρθούν οι εικόνες που έχουν δημιουργηθεί.Ερωτηθείσα, , πότε θα πάρει τις αποφάσεις της είπε ότι “όταν θα τις πάρω θα σας τις ανακοινώσω”.

Σε ερώτηση αν θα συνεχίσει το έργο της ή αν σκέφτεται να παραιτηθεί, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως “συνεχίζω το έργο μου και την αποστολή που μου ανατέθηκε”.

Τα κόμματα επιμένουν 

Κι ενώ  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και στη συνέχεια η Κυβέρνηση ζήτησε αγωνιωδώς να πέσουν οι τόνοι , η αντιπολίτευση ανεβάζει την απαίτησή της να διεξαχθεί έρευνα και να δοθούν άμεσα εξηγήσεις ποιος ξεγέλασε ποιον και γιατί. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διαφοροποιώντας τη στάση του με την νότα του Προεδρικού για χαμηλούς τόνους με  αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν στον καυγά Νίκου Αναστασιάδη και Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη, δηλώνει πως συμβάντα όπως αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η θέση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ ο οποίος σήμερα το πρωϊ ήγειρε από Ραδιοφώνου θέμα να σταματήσει το προσωποπαγές καθεστώς που υπάρχει στην Κεντρική Τράπεζα και ότι γίνονται σκέψει για κολλεγιακή διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας με την εργοδότηση περισσότερων συμβούλων. Μάλιστα με αφορμή τον μισθό της Χρυστάλλας Γιωρκάτζιη που ξεπερνά τις 190.000 ετησίως είπε ότι με αυτόν εργοδοτούντια τρία άτομα στην Κεντρική. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η άρση της εικόνας σύγκρουσης συμφερόντων που υπάρχει αυτή τη στιγμήν καθώς πρέπει να υπάρξει προβληματισμός κατά πόσο θα πρέπει να αναθεωρηθεί το προσωποπαγές θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει από το  1960. Αποκάλυψε επίσης ότι στο κόμμα του γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία κολλεγιακής δομής διακυβέρνησης της Κεντρικής με Συμβούλιο Κυβερνητών ό, ισχυριζόμενος ότι αυτό γίνεται σε άλλες χώρες.Με το βασικό μισθό που παίρνει η διοικήτρια της Κεντρικής είπε θα μπορούσαν να εργοδοτηθούν τρία άτομα!

Το ΑΚΕΛ διά του ΓΓ του Άντρου Κυπριανού ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για το σκάνδαλο με το συμβόλαιο της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας. Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού  οι έρευνες αφορούν και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος είχε καθοριστικό ρόλο και όχι μόνο το γραφείο του . Είπε ακόμη ότι έρευνα μπορεί να γίνει από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και με την ολοκλήρωσή της να υποβάλει έκθεση στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Η έρευνα, επεσήμανε, πρέπει να καλύψει και το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζιη και τις αιχμές που άφησε για παρεμβάσεις στο έργο της Κνεντρικής. Επανέλαβεε ότι η κα Γιωρκάτζιη πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει τις αποφάσεις της.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος επίσης με δηλώσεις του σήμερα το πρωί ζητά να διοριστούν ειδικοί ανακριτές για να εξετάσουν το όλο θέμα καθότι οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές. Η κα Γιωρκάτζιη είπε ότι πέραν από την υποβολή της παραίτησής της θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τους όρους του συμβολαίου της και κατά πόσο συμφωνεί με τις καταγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι περίπου τον ξεγέλασε. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να δώςει εξηγήσεις και να πει αν εμπιστεύεται την κα Γιωρκάτζιη και αν πρέπει να παραιτηθεί. Επιτέλους