Θέμα στην Κεφαλαιαγορά εγείρει το ΑΚΕΛ για την IronFX Global Ltd

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή στην κ. Δήμητρα Καλογήρου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, με θέμα αναφορές και σχετικές αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά μέσα που περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για παραβίαση σχετικών νόμων και κανονισμών από την ΚΕΠΕΥ IronFX Global Ltd.IronFX-square

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ως ο θεματοφύλακας λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς οφείλει να διασφαλίζει ότι οι Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) ενεργούν εντός των πλαισίων της άδειας λειτουργίας τους, το οποίο διαφυλάσσει τα συμφέροντα των πελατών τους και συμβάλλει ευρύτερα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην κεφαλαιαγορά.

Με ανησυχία έχουμε παρατηρήσει ότι το τελευταίο διάστημα αναφορές και σχετικές αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά μέσα περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για παραβίαση σχετικών νόμων και κανονισμών από την ΚΕΠΕΥ IronFX Global Ltd.
Σημειώνουμε ότι η ΕΚΚ σε σχετική απόφαση ημερομηνίας 27 Νοεμβρίου 2015 ανακοίνωσε ότι είχε επιτευχθεί συμβιβασμός με την Εταιρεία για την οποία υπήρχαν εύλογες υποψίες για τη διάπραξη πιθανών παραβάσεων του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2007 (ο ‘Νόμος’) και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Οδηγιών. Ειδικότερα, οι πιθανές παραβάσεις για τις οποίες επιτεύχθηκε συμβιβασμός, αφορούν τον έλεγχο της συμμόρφωσης της Εταιρείας, μεταξύ άλλων, με:
1. Το άρθρο 28(1) του Νόμου, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (η ‘ΚΕΠΕΥ’) οφείλει να τηρεί καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της όλες τις προϋποθέσεις χορηγήσης άδειας λειτουργίας, ως αυτές προβλέπονται στο Μέρος ΙΙΙ του Νόμου και ειδικότερα, με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα άρθρα 18(2)(στ) και (ι) του Νόμου.
2. Το άρθρο 36(1) του Νόμου, αναφορικά με τις υποχρεώσεις επαγγελματικής δεοντολογίας κατά την παροχή επενδυτικών και παρεπόμενων υπηρεσιών σε πελάτες.
3. Το άρθρο 38(1) του Νόμου, σύμφωνα με το οποίο η ΚΕΠΕΥ οφείλει να λαμβάνει όλα τα εύλογα μέτρα κατά την εκτέλεση εντολών, ώστε να επιτυγχάνει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους πελάτες της.

Ωστόσο σημειώνεται ότι οι ΚΕΠΕΥ, ανεξαρτήτως αν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο ή έχει επέλθει συμβιβασμός, οφείλουν να προχωρήσουν εντός δύο μηνών στη λήψη σειράς διορθωτικών μέτρων για βελτίωση των εσωτερικών τους διαδικασιών, ρυθμίσεων και πρακτικών, με στόχο την πλήρη συμμόρφωση με τις δια Νόμου υποχρεώσεις τους.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι την υπό αναφορά περίοδο επιβολής του αρχικού προστίμου προς την ΚΕΠΕΥ IronFX Global Ltd αντίστοιχα μέτρα είχαν ληφθεί και προς την ΚΕΠΕΥ Pegase Capital. Η ΕΚΚ προχώρησε στις 4 Μαρτίου 2016 σε νέα απόφαση με την οποία προχώρησε στην αναστολή της άδειας λειτουργίας της ΚΕΠΕΥ Pegase Capital καθότι υφίστανται υπόνοιες ότι δεν συμμορφώθηκε με πρόνοιες του περί επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων και ρυθμιζόμενων αγορών νόμου, ενώ δίνεται στην εταιρεία διορία ενός μηνός για συμμόρφωση. Αντίστοιχη ενημέρωση δεν υπήρξε για την ΚΕΠΕΥ IronFX Global Ltd.
Με βάση τα πιο πάνω ερωτάται η ΕΚΚ:
1. Αν η ΕΚΚ έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί σε έλεγχο της συμμόρφωσης της ΚΕΠΕΥ IronFX Global Ltd με τις διατάξεις της σχετικής της απόφασης της 27ης Νοεμβρίου 2015.
2. Αν έχει διαπιστώσει παραβιάσεις της εν λόγω ΚΕΠΕΥ με τους σχετικούς κανονισμούς και οδηγίες και ειδικότερα με διατάξεις που αφορούν τη σωστή διαχείριση των κινδύνων, την προστασία των συμφερόντων των πελατών κατά την εκτέλεση εντολών και την προστασία των λογαριασμών των πελατών από χρήση για ίδιο όφελος.»