Ζήγρας προς Ντ. Μιχαηλίδη:«Ντροπή σου, βγάλε …τα φουστάνια»

 ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ:Βγες έξω να σου δείξω

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρ στη δίκη  με κατηγορούμενους  τους   πρώην Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου και του γιού του , επιχειρηματία Μιχάλη

Ολοκληρώθηκε χθες, και πάλι σε ένα κλίμα έντασης, η εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Ζήγρα από την υπεράσπιση στη δίκη Μιχαηλίδη, όπου μαζί με άλλους τρεις, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου και ο γιος του, επιχειρηματίας Μιχάλης, κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην υπόθεση της αγοράς από την Ελλάδα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR-M1.r720_newego_LARGE_t_1101_54249083

CD5BFD0CC496E0174A03D0270F6E9683Εξεταζόμενος από το συνήγορο υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Ηλία Αναγνωστόπουλο, ο μάρτυς ρωτήθηκε γιατί τη συνάντηση που ισχυρίζεται ότι είχε στη Γενεύη (χωρίς να θυμάται αν αυτή έγινε το 2001 ή το 2002), όπου ο πελάτης του φέρεται να του παρέδωσε επαγγελματική τσάντα με το ποσό των 400.000 δολαρίων για να τα δώσει, λέει, στον Ακη Τσοχατζόπουλο, εκείνος την αναφέρει για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013;

Ο Νίκος Ζήγρας αντέδρασε λέγοντας ότι το είχε αναφέρει κι άλλες φορές και άρχισε να ψάχνει τα χαρτιά του για να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Τελικά βρήκε μόνο την αναφορά που του υπέδειξε ο δικηγόρος, και ερωτώμενος ξανά δεν έδωσε πειστική απάντηση.

Τότε, με εμφανή θυμό στράφηκε προς το Μιχάλη Μιχαηλίδη και του είπε «ντροπή σου, πες επιτέλους την αλήθεια, βγάλε τα φουστάνια».

Ο κατηγορούμενος απάντησε «βγες έξω να σου δείξω», και στη συνέχεια, μέσα σε πολύ θόρυβο, συμπλήρωσε «πες μας ποιος σε έχει βάλει να τα λες αυτά».

Η δικαστής διέκοψε για περίπου μισή ώρα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ακολούθως, και προφανώς σε σχέση με το τελευταίο ερώτημα που απηύθυνε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης προς τον Νίκο Ζήγρα, ο έτερος δικηγόρος υπεράσπισής του Χρήστος Στάθης, τον ρώτησε μήπως κάποιοι Λιβανέζοι έμποροι όπλων, κατονομάζοντας εδώ τον γνωστό από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου Τζόρτζ Χάλακ (που του έδωσε, μαζί με άλλους δάνειο να αγοράσει σπίτι στην Εκάλη), καθώς και έναν άλλον ονόματι Σαμί, που αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δίκη, «είναι αυτοί που λέτε ότι σας απειλούν τη ζωή, και όχι οι Μιχαηλίδηδες»;

Ο μάρτυς είπε ότι δεν τους γνωρίζει αυτούς, αλλά η πλευρά Μιχαηλίδη πιστεύει ότι «και εδώ δεν λέει αλήθεια».

Επανερχόμενος στο θέμα της βαλίτσας με τα 400.000 δολάρια που φέρεται να έδωσε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης στον Νίκο Ζήγρα, εκείνος, εξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης Ηλία Αναγνωστόπουλο, περιγράφει ως εξής αυτήν την συνδιαλλαγή, όπως λέει:

«Πήγα στη Γενεύη αεροπορικώς και αυθημερόν, το 2001 ή 2002 δεν θυμάμαι, για να συναντήσω τον Μιχάλη Μιχαηλίδη. Όταν έφτασα στο Χίλτον της Γενεύης, με πήρε τηλέφωνο ο Ντίνος Μιχαηλίδης και μου είπε ‘ο γιος μου σε περιμένει πάνω στο δωμάτιό του’. Στη ρεσεψιόν μου είπαν τον αριθμό δωματίου και ανέβηκα πάνω. Εκεί, ο Μιχαηλίδης μου παρέδωσε μία δερμάτινη βαλίτσα Samsonite, και του ζήτησα να με συνοδεύσει στην τράπεζα για να τα καταθέσω. Πήγαμε μαζί με ταξί στην Credit Lyonaisse, πήγα στη θυρίδα, ο Μιχάλης περίμενε έξω στον προθάλαμο, μέτρησα τα λεφτά, τα έβαλα μέσα, και βγαίνοντας του παρέδωσα την τσάντα».

Ο δικηγόρος Χρήστος Στάθης τον ρώτησε σε τι χαρτονομίσματα ήταν τα λεφτά και εάν τα μέτρησε ενώπιον κάποιου συνοδού ώστε να είναι σίγουρος ότι ήταν πράγματι 400.000 δολάρια.

Ο μάρτυς απάντησε ότι τα χαρτονομίσματα ήταν «μάλλον των εκατό δολαρίων», σε στοίβες, και ότι αυτές μέτρησε. Όσο για την παρουσία κάποιου υπεύθυνου που να πιστοποιήσει το ποσό, είπε ότι δεν υπήρχε.

Στα χρήματα αυτά, όπως ισχυρίστηκε στη δίκη Τσοχατζόπουλο ο μάρτυς, προστέθηκαν άλλα 100.000 δολάρια και δόθηκαν στην πρώην σύζυγο του εξαδέλφου του, πρώην Υπουργού Άμυνας, ως αποζημίωση για το διαζύγιο που του έδωσε.

Η υπεράσπιση εντόπισε μιαν αντίφαση του μάρτυρα που είπε στην προηγούμενη δίκη ότι «πήρα τα 400.000 και τα αλλά 100.000 και πήγαμε μαζί με τον Τσοχατζόπουλο να τα δώσουμε στην πρώην συζυγό του», αλλά εκείνος αντέτεινε ότι «αυτό έγινε μετά από ένα χρόνο περίπου, όταν συναντήσαμε την Γκουντρουν στη Ζυρίχη και εκεί τα παραδώσαμε».

Ερωτηματικά διατυπώθηκαν από την υπεράσπιση ως προς ένα ποσό 1 εκατ. δολαρίων που φέρεται να έκανε ανάληψη ο Ζήγρας σε μετρητά από την τράπεζα Morgan Stanley, ανάληψη που φαίνεται να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο.

Ο μάρτυς δήλωσε άγνοια.

Τέλος, ο Νίκος Ζήγρας εξετάστηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του Σύρου επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ που, όπως είπε ο μάρτυρας, είναι εκείνος που ο Ντίνος Μιχαηλίδης του έλεγε ότι του έδινε τις επιταγές με προορισμό τον Τσοχατζόπουλο.

Γνωρίζει, πρόσθεσε, ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου «είχε καλές σχέσεις με τον αλ Ζαγιάντ», αλλά δεν γνωρίζει εάν είχαν και επαγγελματικές σχέσεις.

Τον αλ Ζαγιάντ, που είναι φυγόδικος και δικάζεται δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του Θέμη Σοφού, ο Ζήγρας λέει ότι δεν τον γνωρίζει προσωπικά, ούτε έχει βρεθεί ποτέ μαζί του.

Επίσης, είπε ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, στις δουλειές που έκανε μαζί με τον πρώτο εξάδελφό του, δεν θυμάται να του μίλησε ποτέ μαζί με τον αλ Ζαγιάντ.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.