Πρόεδρος: Δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία, η αεροπειρατεία

Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβη στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο τουCeQC5JnWIAASap3 Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Φαίνεται ότι τουλάχιστον 49 από τους επιβάτες έχουν απελευθερωθεί. Κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου όλοι να απελευθερωθούν με ασφάλεια και να τεθεί τέρμα σε αυτό το πρωτοφανές (περιστατικό), είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν επιβεβαιώνεται πως όλα έγιναν για μια γυναίκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “υπάρχει πάντα μια γυναίκα…”

Μεταφράζεται επιστολή του αεροπειρατή
Λίγο μετά το μεσημέρι δύο άτομα αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος της EgyptAir.Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 9:30 αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος 49 άτομα και γύρω στις 11:25 άλλα πέντε άτομα.

Οι αποσκευές των επιβατών ελέγχονται από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, ο αεροπειρατής ζήτησε και έδωσε επιστολή στον αξιωματικό υπηρεσίας, γραμμένη στα αραβικά. Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Λάρνακας μεταφράζουν την επιστολή για να δουν περί τίνος πρόκειται.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επιβάτες διαφόρων υπηκοοτήτων, μεταξύ αυτών, Ισραηλινοί, Βρετανοί, Ολλανδοί και Αμερικάνοι, καθώς και δεκαεξαμελές πλήρωμα.

Την ίδια ώρα, τρία κέντρα διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για διαχείριση της αεροπειρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το πρώτο κέντρο διαχείρισης κρίσεως βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας με επικεφαλής τον Διοικητή της ΜΑΔΔ ο οποίος έχει και το κεντρικό πρόσταγμα και μαζί του βρίσκεται ο Διοικητής της ΚΥΠ και διαπραγματευτές της Αστυνομίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε συνομιλίες με τον αεροπειρατή ο οποίος μιλά αραβικά.

Το δεύτερο κέντρο διαχείρισης κρίσεως βρίσκεται στο επιτελείο της ΜΑΔΔ στη Λευκωσία με επικεφαλής τον Υπαρχηγό της ΜΑΔΔ και το τρίτο κέντρο βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών.