Tερματίζονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λεμεσού

Άρση των απεργιακών μέτρων στο λιμάνι Λεμεσού αποφάσισε η Συντεχνία Υπαλλήλων Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΣΥΑΛΚ), μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο

Στο λιμάνι Λεμεσού συγκεντρώθηκαν το πρωί 100 περίπου πατατοπαραγωγοί διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την απεργία των εργαζομένων της ΑΛΚ

 νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται η δυνατότητα απόσπασης εργαζομένων από την Αρχή Λιμένων Κύπρου στη Δημόσια Υπηρεσία, καθώς και Σχεδίου Εθελούσιας Αφυπηρέτησης των εργαζομένων στην Αρχή.

Σε δηλώσεις του στο λιμάνι Λεμεσού ο ΓΓ της ΣΥΑΛΚ Αντρέας Γεωργίου ανέφερε ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, τα μέλη της συντεχνίας επιστρέφουν στην εργασία τους, ενώ σημείωσε ότι όλες οι συντεχνίες θα μεταβούν σήμερα στις 15:00 στη Βουλή, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνη Αντωνίου για συζήτηση του νομοσχεδίου ” έτσι ώστε να πάει ως πακέτο με το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις στη συνεδρία της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα”.

Την απογευματινή συνάντηση στη Βουλή αναμένουν για να τοποθετηθούν οι υπόλοιπες συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΣΥΠΑΛΚ, τα μέλη των οποίων συνεχίζουν την επ` αόριστον απεργία.Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία δεν συμμετέχουν η ΣΕΚ και η ΠΑΣΥΔΥ.

Εν τω μεταξύ αυτή την ώρα βρίσκεται στο λιμάνι ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ, Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος παρακάθεται σε σύσκεψη στο γραφείο του λιμενάρχη.

Στο χώρο έξω από το λιμάνι Λεμεσού βρίσκονταν το πρωί 100 περίπου πατατοπαραγωγοί από τα Κοκκινοχώρια διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη απεργία. Οι πατατοπαραγωγοί είχαν συνάντηση με τον λιμενάρχη και ακολούθως εκπρόσωποι τους παρευρέθηκαν σε σύσκεψη με τις συντεχνίες των απεργών, μετά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως είχε δηλώσει το πρωί ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας, η αυθόρμητη κινητοποίηση των πατατοπαραγωγών έγινε γιατί “τα Κοκκινοχώρια και γενικά η πατατοκαλλιέργεια της Κύπρου είναι σε ένα καζάνι και κοχλάζει λόγω της απεργίας”.

Οι πατατοπαραγωγοί, συνέχισε, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την εκρίζωση και τη συσκευασία των πατατών τους και χιλιάδες τόνοι πατατών κινδυνεύουν να καταστραφούν αν δεν φορτωθούν στα εμπορικά πλοία για εξαγωγή.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα ευπαθή προϊόντα εξυπηρετούνται, ο κ. Βάσιλας υποστήριξε πως “αυτό δεν γίνεται όταν ένα πλοίο θα πρέπει να ξεφορτώσει εμπορευματοκιβώτια που δεν είναι ευπαθή, για να μπορέσει να φορτώσει ευπαθή προϊόντα”.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, είτε έχει δίκαιο είτε άδικο, να καταστρέψει τους πατατοπαραγωγούς και την πατατοκαλλιέργεια της Κύπρου”, συμπλήρωσε.

Οι πατατωπαραγωγοί αναχώρησαν στις 1230 για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.