Μπήκε στην Παλμύρα ο συριακός στρατός

Μεγάλη ήττα του ISIS

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού μπήκαν στην Παλμύρα και είναι ζήτημα ωρών η εκκαθάριση της αρχαίας πόλης από του τζιχαντιστές.Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης απέχουν57BA5A66C1DF08F60A1EE6F9C151005A λιγότερο από 1 χιλιόμετρο από την Παλμύρα και ελπίζουν ότι θα ανακαταλάβουν την πόλη αυτή μέσα σε λίγες ώρες, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή, δήλωσε Σύρος αξιωματικός, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Συρίας σε απευθείας μετάδοση από τα περίχωρα της αρχαίας ελληνιστικής πόλης.Η   Παλμύρα πλέον ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τον συριακό Στρατό ο οποίος από προχθές το βράδυ ξεκίνησε μια αστραπιαία επίθεση που διέσπασε την καλά οχυρωμένη περίμετρο, εισήλθε στην πόλη και πλέον ελέχει με μεγάλη δύναμη προσωπικού (πάνω από 6.000 άνδρες), τις βασικές συνοικίες της.

Η ήττα είναι καθοριστική και ουσιαστικά απομένουν μερικές εστίες να εκκαθαριστούν.

«Απέχουμε 850 μέτρα από την Παλμύρα. Σε λίγες ώρες οι (κυβερνητικές) δυνάμεις θα κηρύξουν πλήρως ασφαλή την πόλη της Παλμύρας, Θεού θέλοντος», είπε η συριακή πηγή.

Η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί βασικό στρατηγικό σημείο στο χάρτη της Συρίας και η κατάληξή της σημείο καμπής για τον πόλεμο: Βρίσκεται στο σταυροδρόμι των κύριων οδικών αξόνων στα ανατολικά της χώρας και θα οδηγήσει σε “στραγγαλισμό” της Ράκκα, η οποία ήδη πολιορκείται από Κούρδους.

Η αμυντική περίμετρος της Παλμύρας που διαρρήχθηκε μετά από μάχες δύο εβδομάδων (από τις 7 Μαρτίου έχει ξεκινήσει η επίθεση) είναι εξαιρετικά οχυρωμένη: Σε όλα τα σημεία πρόσβασης υπάρχουν εξοπλισμένες θέσεις άμυνας -χώροι για τεθωρακισμένα, για πυροβολικό, για όλμους και πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος- οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειες σήραγγες.

Εκτός αυτού, όλες οι είσοδοι της πόλης είχαν παγιδευθεί με αντιαρματικές νάρκες και με νάρκες κατά προσωπικού. Το επιτιθέμενο εδώ Γ΄ Σώμα Στρατού του «Συριακού Αραβικού Στρατού», είχε πολύτιμη αρωγή από την ρωσική Αεροπορία

Εκτέλεσαν ταχίες πλαγιοκοπήσεις, κύκλωσαν τη πόλη από τις πλάγιες οδούς πήραν τον έλεγχο στα στρατηγικά υψώματα, κόβοντας τις βασικές αρτηρίες που οδηγούν στην Παλμύρα, πέτυχαν τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της πόλης, την αποκοπή των τρομοκρατών, και την διακοπή του ανεφοδιασμού τους.

Την ίδια στιγμή οι μαχητές, που βρίσκονται σε ασφυκτική περικύκλωση, χωρίς τη δυνατότητα εφοδιασμού τροφίμων, όπλων και πυρομαχικών είναι αναγκασμένοι είτε να επιχειρήσουν τον απεγκλωβισμό τους, όπου τους περιμένει τεράστια δύναμη πυρός από το πυροβολικό, είτε να καταθέσουν τα όπλα τους.

Οι απανωτές ήττες των ισλαμιστών σχεδόν σε όλα τα συριακά μέτωπα οφείλονται και στην έλλειψη χρημάτων καθώς δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν για νέους μισθοφόρους ή να αγοράσουν καινούρια όπλα και πυρομαχικά.

Σε διπλωματικό επίπεδο, διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη Γενεύη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα έχει θέσει στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα για το μέλλον του προέδρου Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση έδωσε προφορικά τη δέσμευση ότι οι οχηματοπομπές των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούν να εισέλθουν σε τρεις από τις τέσσερις υπό πολιορκία περιοχές, τον έλεγχο των οποίων έχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ δεν θα μπορεί να στείλει βοήθεια στις πόλεις Νταράγια και Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, όπου πληροφορίες του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων αναφέρουν ότι οι άνθρωποι τρέφονται τρώγοντας γρασίδι.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε την Τετάρτη ότι η παροχή βοήθειας σε αποκλεισμένες περιοχές παραμένει δύσκολη παρά την εκεχειρία και ζητά να γίνει πιο οργανωμένα η πρόσβαση στις αποκλεισμένες περιοχές.

Στη Ρωσία ο Κέρι

Στη Ρωσία μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και για την Ουκρανία.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο Κέρι με τη ρωσική ηγεσία την Πέμπτη, είναι η εφαρμογή της εκεχειρίας.

Η επίσκεψη έρχεται μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ρώσου προέδρου για σταδιακή απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.