Παραπονιέται στο ΝΑΤΟ ο Τσίπρας – οι ροές προσφύγων δεν μειώνονται

Τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη αποτελεσματικότητας από τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών, εξέφρασε στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ο πρωθυπουργός Αλέξης ΤσίπραςDB0DFD3B43816F6A12C509D55B4570AC.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Στόλτενμπεργκ την  Τετάρτη, κατά την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως οι ροές προσφύγων δεν έχουν μειωθεί.

Διατέθηκαν μόλις 396 αστυνομικοί από τους 1.500 που ζήτησε η Ελλάδα
Με μόλις 396 αστυνομικούς ανταποκρίθηκαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κάλεσμα της Frontex για 1.500 υπαλλήλους, που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φαμπρίς Λεγκερί ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να στείλουν περαιτέρω βοήθεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex, τα μέλη της Ένωσης έχουν στείλει 47 από τους 50 ειδικούς επανεισδοχής που έχει ζητήσει ο οργανισμός.
Απέχουν, όμως, πολύ από τον στόχο των 1.500 αστυνομικών που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα. «Είμαι ευγνώμων στις χώρες που έχουν στείλει αστυνομικούς να βοηθήσουν… Προτρέπω τις άλλες χώρες μέλη να στείλουν ακόμη περισσότερους αστυνομικούς, για να υποστηρίξουμε την επανεισδοχή από την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεγκερί.
Η Frontex έχει ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για το ανανεωμένο επιχειρησιακό πλάνο του Poseidon, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν από την καταληκτική ημερομηνία αυτής της εβδομάδας. Την ίδια ώρα, η Frontex έχει ετοιμάσει και ένα ειδικό πακέτο εκπαίδευσης για τους υπαλλήλους.