H Βελγική Αστυνομια καταζητεί ένα ύποπτο που διέφυγε

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου έκανε έκκληση απόψε να επικοινωνήσουν με τις αρχές τυχόν μάρτυρες που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έναν άνδρα ο οποίος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

epa05226012 A handout photograph provided by Belgian Federal Police shows a CCTV grab of a suspect in the Zaventem airport attack in Brussels, Belgium, 22 March 2016. A surveillance camera at Zaventem airport in Brussels captured footage of the alleged perpetrators of the explosions that took place earlier the day. It reveals two men dressed in black and both wearing one glove on their left hand, which according to La Libre Belgique could have served to conceal the detonators. The third, dressed in a white jacket and wearing a black hat, is being 'actively pursued' in the meantime, according to Belgian newspapers. EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ζητώντας πληροφορίες για τον ύποπτο, η αστυνομία δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό στο Twitter που αφορά καταζητούμενους τη φωτογραφία ενός άνδρα με λευκό πουκάμισο και τζάκετ. Ο ύποπτος φοράει γυαλιά, σκούρο καπέλο και σπρώχνει ένα καροτσάκι αποσκευών στο οποίο είναι τοποθετημένος ένας μεγάλος, μαύρος σάκος. “Ποιος γνωρίζει αυτόν τον άνδρα;” γράφει η λεζάντα.

Τα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα είχαν μεταδώσει φωτογραφίες τραβηγμένες από τις κάμερες των συστημάτων ασφαλείας του αεροδρομίου που δείχνουν δύο άνδρες ντυμένους στα μαύρα και έναν τρίτο, που φορά καπέλο, να τους ακολουθεί. Τα τηλεοπτικά κανάλια RTL και RTBF ανέφεραν στο μεταξύ ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγει έρευνες στις περιοχές Σάερμπεκ και Γιέτε των Βρυξελλών.

Εξουδετερώθηκε τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός

“Τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί μπήκαν” σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών από τους δράστες των επιθέσεων, ωστόσο ο ένας εξ αυτών “δεν εξερράγη”, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Φλαμανδική Βραβάντη, Λούντβικ ντε Βίτε.

Μια μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα ελεγχόμενη έκρηξη, καταστρέφοντας ένα ύποπτο αντικείμενο στην αίθουσα αναχωρήσεων. “Αυτό συνέβη διότι τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν μπει στο κτίριο, ο ένας εκ των οποίων δεν εξερράγη, ο τρίτος” εξήγησε ο ντε Βίττε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο, που μεταδόθηκε απευθείας από βελγικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, το διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών θα παραμείνει κλειστό αύριο, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που το διαχειρίζεται, Αρνοντ Φάιστ. “Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό και την Τετάρτη” ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Brussels Airport στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Γερμανία θα συνεργαστεί με το Βέλγιο για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Η Μέρκελ τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας θα συγκληθεί την Τετάρτη για να συζητήσει τις συνέπειες που έχει για την Γερμανία οι σημερινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο
απολογισμό.

“Θα συνεργαστούμε με όλους τους τρόπους με τις βελγικές δυνάμεις ασφαλείας, για να εντοπίσουμε, να ταυτοποιήσουμε και να τιμωρήσουμε τους δράστες των σημερινών εγκλημάτων”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.