Απο τα πλαστά τιμολόγια φέρεται να δόθηκε σε μίζες ποσό €1.162.300 για ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης

Διατάγματα κράτησης 5 ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εναντίον των 10 προσώπων για την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_45375_663670-300x138

Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα , τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης , τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή τον υιό του Νίκο Κουλαππή, και τους Ιmad Baqleh πολιτικό μηχανικό από την Ιορδανία και τον πρώην Δ/ντη της Ελλαδικής εταιρείας Helector Δημήτριο Γιαννακόπουλο.

Η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπήθηκε από τις δημόσιες κατήγορους Ξένια Ξενοφώντος και Χρύσω Περγαντή κατά την έναρξη της διαδικασίας αναφέρθηκαν σε δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Η κ. Ξενοφώντος είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι παρόλο που το αίτημα της Αστυνομίας ήταν για 8 μέρες, οι ανακριτές της υπόθεσης θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διεκπεραιώσουν το ανακριτικό έργο σε 5 μέρες.

Αν είναι ανεπαρκής ο χρόνος η Αστυνομία θα είναι αναγκασμένη να αποταθεί στο δικαστήριο εκ νέου για ανανέωση των διαταγμάτων προσωποκράτησης των 10 υπόπτων.

Μετά από την δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της ΚΔ οι συνήγοροι υπεράσπισης των 10 υπόπτων δεν έφεραν ένσταση.

Ο δικαστής του Επαρχιακού δικαστηρίου Πάφου Κώστας Κωνσταντίνου διέταξε όπως οι 10 τεθούν υπό πενθήμερη κράτηση.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η περίοδος των 5 ημερών αποτελεί εύλογο χρόνο αναγκαίο από κάθε άποψη για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης.

Η σχετική έκθεση των γεγονότων από τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου που προΐσταται της ανακριτικής ομάδας κατατέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία το ποσό που φέρεται να δόθηκε σε μίζες και να καλύφθηκε από τα πλαστά τιμολόγια που αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 1.162.300 ευρώ.

Χθες στις 19:00 οι Ιμάρ Μπακλέρ 9ος και Δημήτριος Γιαννακόπουλος 10ος ύποπτοι συνελήφθηκαν στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας και αργότερα τέθηκαν υπό κράτηση.

Τα πλαστά τιμολόγια που αφορούσαν φύκια και χρήματα τα οποία λάμβανε ο 1ος ύποπτος Δημήτρης Πατσαλίδης σχεδόν έχουν εντοπιστεί όλα και αξιολογούνται. Ωστόσο ο 1ος ύποπτος αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που υποβάλλονται.

Ο 2ος ύποπτος Μιχάλης Πάντης, σύμφωνα με την Αστυνομία εντοπίζεται σε αρκετά έγγραφα που αφορούν το έργο της Κόσιης και ήταν ο συντονιστής ενώ ανακρινόμενος , παραδέχεται για την συνάντηση που είχε με τον Ι. Κοκότση σε ξενοδοχείο της Λεμεσού. Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο Μιχάλης Πάντης αντικατέστησε τον 7ο ύποπτο Γιώργο Κουλλαπή στο Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την Αστυνομία από τις μέχρι εξετάσεις φέρεται ότι ο Κοκότσης του έδωσε μίζες τα οποία ήταν χρωστούμενα και ήταν μέρος της συμφωνίας που έκανε ο 2ος ύποπτος με τον Κατρή καταζητούμενο.

Επίσης ο 3ος ύποπτος Αντώνης Κουρουζίδης και ο 4ος ύποπτος Στέλιος Παπαδόπουλος διαπιστώθηκε ότι από το 2005 ήταν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του έργου της Κόσιης, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα οι 3ος, 4ος και 7ος ύποπτος ήταν στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου.

Σημειώθηκε επίσης πως στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας στο σαλόνι της οικίας του 3ου υπόπτου ο οποίος αφυπηρέτησε εντοπίστηκε η κατακύρωση της προσφοράς του έργου της Κόσιης.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με την Αστυνομία γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί κάτω απο ποιές συνθήκες βρέθηκε στην κατοχή του 3ου υπόπτου.

Οι 3ος και 4ος ύποπτοι Αντώνης Κουρουζίδης και Στέλιος Παπαδόπουλος αντίστοιχα, αρνούνται επίμονα να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις.

Σχετικά με 5ο ύποπτο Χριστάκη Πέτρου , διαπιστώθηκε ότι ήταν βοηθός του 3ου υπόπτου Αντώνη Κουρουζίδη στην επίβλεψη και συντονισμό του έργου της Κόσιης. Ήταν στην επιτροπή αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης στο κύτταρο Β1 στη Πάφο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Ι. Κοκότσης έδωσε στον 5ο ύποπτο Χριστάκη Πέτρου φιλοδώρημα 3.000 ευρώ. Ανακρινόμενος ο 5ος αρχικά έδινε κάποιους ισχυρισμούς , αλλά τώρα αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αναφορικά με τον 6ο ύποπτο Ανδρέα Λουρουτζιάτη προέκυψαν νέα στοιχεία που τον συνδέουν με αυτά τα οποία αναφέρει ο Κοκότσης. Ανακρινόμενος δίνει διάφορους ισχυρισμούς και διερευνώνται και αρνείται για τις συναντήσεις που είχε με τον Κοκότση.

Αναφέρεται ότι σε μια από τις υποδείξεις σκηνών που έγιναν με τον Κοκότση απάντησε ότι ανέμενε τον 6ο ύποπτο ο οποίος είχε συνάντηση με τους Δημάρχους της Επαρχίας Λάρνακας στην Πινακοθήκη. Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων σε έρευνα που έγινε στο Δήμο Λάρνακας παραλήφθηκαν όλα τα ημερολόγια δραστηριοτήτων του 6ου υπόπτου, όπου εντοπίστηκε σημειωμένο η συγκεκριμένη ημερομηνία που αναφέρει ο Κοκότσης, ότι ο 6ος ύποπτος συμμετείχε στην πιο πάνω συνάντηση στην πινακοθήκη, δηλαδή στο σημείο που υπέδειξε ο Κοκότσης.

Σχετικά με τον 7ο και 8ο ύποπτο Γιώργο Κουλλαπή και Νικόλα Κουλλαπή αντίστοιχα, σύμφωνα με την Αστυνομία διαπιστώθηκε ότι μέσω εταιρείας στην οποία ανήκουν μέλη των οικογενειών τους συνήψαν συμφωνία με την εταιρεία Ηelector όπως ο 8ος ύποπτος να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο 7ος ύποπτος ήταν αυτός που με εισηγήσεις του προς τον Γενικό Δ/ντη του Υπουργείου τοποθέτησε τον 4ο ύποπτο δηλαδή τον Στέλιο Παπαδόπουλο ως συντονιστή επίβλεψης του έργου της Κόσιης. Μέχρι στιγμής εντοπίζονται πλαστά τιμολόγια της εταιρείας MIDORIACO, εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια των 7ου και 8ου υπόπτων.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 9ος ύποπτος, Imad Baqleh κατά την ανάκριση δεν απαντά σε καμία ερώτηση. Ο 9ος ύποπτος ήταν διευθυντής του έργου της εταιρείας Helector στην Κόσιη και διαπραγματευτής εκ μέρους της Helector για το κύτταρο Β1.

Ανακρινόμενος ο 10ος ύποπτος Δημήτριος Γιαννακόπουλος δίνει κάποιους ισχυρισμούς σχετικά. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έδωσε στον Σ. Βέργα κάποια χρήματα αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν εισφορές.

Ο 10ος ύποπτος ήταν πρώην Γενικός Διευθυντής της εταιρείας από το 2007 μέχρι το 2010 και αντικαταστάθηκε από τον Ι. Κοκότση. Ανέφερε επίσης ότι συνεργάστηκε με τους υπόπτους 2,3,4,7 ότι υπόγραψε την συμφωνία με τον 8ο ύποπτο και δίνει διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι διερευνώνται.

Για την υπόθεση καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο ο Αθανάσιος Κατρής ο οποίος από το 2003 μέχρι το 2012 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Helector AE μητρική της Helector στην Κύπρο και ενεπλάκη στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης στην προκήρυξη, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των μονάδων.

Η Αστυνομία ανέφερε πως οι εξετάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κι οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 105 καταθέσεις έχουν γίνει 21 έρευνες και παραλήφθηκαν αρκετά τεκμήρια. Για την ολοκλήρωση του ανακριτικού έργου αναμένεται να ληφθούν ακόμη 95 καταθέσεις και αναμένεται να γίνουν άλλες 8 έρευνες.

Οι καταθέσεις είναι από τις 4 επαρχίες ενώ αναμένεται να προσέλθουν άτομα από το εξωτερικό για κατάθεση, ενώ θα γίνει δικαστική συνδρομή για να σταλεί στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων για τους υπόπτους 1 μέχρι 8 τα οποία αξιολογούνται.

Αναμένεται η έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων του 9ου και 10ου υπόπτων, ενώ διατάγματα αποκάλυψης θα εκδοθούν και για τις εταιρείες που φαίνονται να είναι στο όνομα κάποιων από τους υπόπτους. Η Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών αναμένεται να επιθεωρήσει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, σε σχέση με τις υποδείξεις των σκηνών.

Τέλος αναμένεται η έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε σχέση με τον καταζητούμενο Αθανάσιο Κατρή