Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει στην Επ.Δεοντολογίας το ΡΙΚ

Το ΑΚΕΛ κατάγγειλε το ΡΙΚ  στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, στηνCapture-181-657x330
Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας,Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, στο
Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σο Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιούτο Δ.Σ. του ΡΙΚ  γι την προβολή της συν’εντευξης του έλληνα τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη .

Την επιστολή την οποία έστειλε ο κοινοουευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γ.Λαμάρης αναφέρονται τα πιο κάτω:

«Τα ρατσιστικά σχόλια που διατύπωσε ο Έλληνας τραγουδοποιός Νότης Σφακιανάκης στην εκπομπή ΤΕΤ Α ΤΕΤ που προβάλλεται από την δημόσια ραδιοτηλεόραση του ΡΙΚ, με δημοσιογράφο τον Τάσο Τρύφωνος, θεωρώ ότι αποτελούν παραβίαση του ποινικού δικαίου και υπονομεύουν τους θεσμούς του κράτους.
Η απόφαση του ΡΙΚ να προβάλει για άλλη μια φορά το γνωστό καλλιτέχνη, αποτελεί πλήγμα κατά των δημοκρατικών θεσμών και καθιστά επιβεβλημένη την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων του κράτους για αυτό το ζήτημα.
Η προβολή του επιχειρήματος, από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, ότι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου οφείλει να προστατεύει το κοινό από ρατσιστικό λόγο, και το πράττει, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτήν του καλεσμένου, μάλιστα εκ των υστέρων, και όχι διαμέσου της εκπομπής και του δημοσιογράφου της, αποτελεί υπεκφυγή, όπως υπεκφυγή αποτελεί και η δήλωση ότι με αυτό τον τρόπο υπερασπίζεται τον τάχατες «σεβασμό προς την ελευθερία έκφρασης».
Να σημειωθεί επίσης ότι η προβολή της συγκεκριμένης εκπομπής αποτελούσε μαγνητοσκοπημένη παραγωγή, γεγονός που θέτει τους αρμόδιους του ραδιοφωνικού ιδρύματος πλήρως γνώστες των λεχθέντων κατά τη ζωντανή προβολή.
Έχοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει τις σχετικές συμβάσεις του ΟΗΕ και έχει ενσωματώσει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που απαγορεύουν τις ρατσιστικές πράξεις, την προαγωγή του φυλετικού μίσους και τη δημιουργία ρατσιστικού κλίματος, θεωρώ ότι οι θέσεις και οι αναφορές που μεταδόθηκαν από την εκπομπή ΤΕΤ Α ΤΕΤ του κρατικού ιδρύματος, τις οποίες και σας επισυνάπτω σε ξεχωριστό επισυναπτόμενο, παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα μας και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό την προστασία πρώτιστα των πολιτών και άλλων ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού από τις όποιες διακρίσεις, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, την προαγωγή μίσους και την ενθάρρυνση προς τη βία.»

Τσώκος: To ΡΙΚ σέβεται τις ευαισθησίες του ΑΚΕΛ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) “σέβεται τις ευαισθησίες του ΑΚΕΛ στο θέμα της προβολής της εκπομπής ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ με φιλοξενούμενο

Θανάσης Τσώκος -Πρόεδρο ΔΣ ΡΙΚ

 

τον καλλιτέχνη κ. Νότη Σφακιανάκη”, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, με αφορμή την πάνω ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ.Τσώκος σημειώνει πως “με δεδομένο το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ έχει καταγγείλει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου για τη μετάδοση της εν λόγω εκπομπής στις αρμόδιες αρχές, θέση μας είναι ότι θα αναμένουμε τις αποφάσεις τους επί του θέματος”.

Προσθέτει ότι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου “θεωρεί ότι προέχει η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου και ότι οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας στην εκπομπή ή μη μετάδοση της θα δημιουργούσε περισσότερη περιπλοκή γύρω από το θέμα”.

Για το λόγο αυτό, καταλήγει ο Πρόεδρος του ΡΙΚ, “έθεσε το περιεχόμενο της στην κρίση των τηλεθεατών και της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας με έντονα δημοκρατικά αισθήματα, ικανής να απορρίψει ιδέες και απόψεις τις οποίες δεν ασπάζεται και δεν υιοθετεί”.