Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, μετά την πτώση τους

epa05098483 A handout aerial image dated 25 September 2010 and made available by BP, showing an aerial view of BP's Valhall platform in the Norwegian North Sea. British energy giant BP on 12 January 2016 said it would cut a total of 4,000 jobs globally, with some 600 jobs to be lost at BP's operations at the North Sea over a period of two years. The job cuts come amid continuing fall in oil prices, making oil exploration and drilling more expensive. EPA/BP / KJETIL ALSVIK / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

στην τελευταία συνεδρίαση.

Η σημερινή αύξηση των τιμών αποδίδεται στις προσδοκίες μείωσης της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, εξαιτίας της οικονομικής πίεσης που δέχονται οι πετρελαϊκές εταιρίες στις ΗΠΑ, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα παρουσιάζονται λιγότερο αυξημένα από τις εκτιμήσεις των επενδυτών.

Η τιμή του βαρελιού για το αμερικανικό αργό, στα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης καταγράφηκε στα 36,86 δολ το βαρέλι, αυξημένη κατά 52 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο. Το πετρέλαιο τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκε στα 39,13 δολ το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση 39 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο.

Η αύξηση αυτή σημειώνεται, ενώ οι τιμές του πετρελαίου είχαν μειωθεί κατά περίπου 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Τα στοιχεία για την πορεία των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων που δημοσιοποίησε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, κατά 1,5 εκατ βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση αυτή είναι κατά περίπου 50% μικρότερη από την αύξηση που ανέμεναν οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου.

Τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για την πορεία της παραγωγής, αλλά και των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, με την τάση αύξησης των αποθεμάτων αργού πετρελαίου να συνεχίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο μεταξύ, το πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στις εταιρίες παραγωγής πετρελαίου από απολιθώματα οξύνεται στις ΗΠΑ, με την εταιρία Linn Energy να θεωρεί αναπόφευκτη την πτώχευσή της, εξαιτίας της αδυναμίας της να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, μετά την πτώση των διεθνών τιμών, σε ποσοστό 70%, από τα μέσα του 2014.