Για «χάρτη της ε/κ πλευράς με παραχώρηση 25% των εδαφών στην τ/κ κοινότητα» γράφει η Μιλλιέτ

Μόνο το 25% του εδάφους αφήνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την τουρκοκυπριακή πολιτεία αντί του 29% που παραχωρείτο με το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με το νέο χάρτη που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, η οποία δημοσιεύει το νέο χάρτη στο σημερινό της φύλλο.photo-1-1

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, η ε/κ πλευρά με βάση το νέο χάρτη ζητά το 75% του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό ε/κ διοίκηση, καταγράφοντας μία μία τις περιοχές που διεκδικεί: Μόρφου, Βαρώσια, Λέυκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, ο χάρτης που υπέβαλε η ε/κ πλευρά μοιάζει με το χάρτη που συζήτησαν το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Η Μιλλιέτ αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά αντιδρά στην πρόταση της ε/κ πλευράς και σύμφωνα με τις πηγές της ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να λέει: «Διερωτούμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά».

Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ, η περιοχή της Μόρφου που ζητά η ε/κ πλευρά έχει το περισσότερο νερό και εκεί βρίσκεται η εστία του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Στη Λεύκα βρίσκεται το Πανεπιστήρμιο Λεύκας Ευρώπης. Στην Κυθραία υπάρχει στρατιωτική περιοχή. Η νότια Μεσαορία είναι σημαντική από γεωργικής άποψης. Το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που μένουν κυρίως έποικοι και έχει επίσης στρατηγική σημασία. Σύμφωνα δε με τον Ντερβίς Έρογλου, ο λόγος που η ε/κ πλευρά ζητά το Ριζοκάρπασο είναι `για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ`. Η Μιλλιέτ σχολιάζει πως αν δοθούν αυτές οι περιοχές στην ε/κ πλευρά, το νερό που θα φτάσει από την Τουρκία στην Κύπρο θα διανέμεται στις περιοχές που θα είναι υπό ε/κ διοίκηση.

Στο μεταξύ, πληροφορίες της Μιλλιέτ αναφέρουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπέν Μπαρθ Άιντα ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του Μπαρμπαρός, ωστόσο η Άγκυρα απάντησε «εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσουν οι εργασίες». Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας και φέρεται να είπε: «Η Άγκυρα δεν υποχώρησε».