Εγγραφα του Εθνικού αποκάλυψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν συμφωνίες που έκανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί αποκάλυψε σε συνεντευξη τύπου  σήμερα ο  πρόεδρος τη; ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.Στην αρχή της συνέντευξης του ο Μ.Σιζόπουλος αφού ανέφερε  πως είναι απόλυτ βέβαιος  photo_21πως  πως ζούμε δύσκολες στιγμές σε σχέση με την πορεία του μεγάλου εθνικού-μας θέματος, του Κυπριακού, ανέφερε:

«Τους τελευταίους μήνες προβληματίστηκα πολλές φορές στο τι είναι πολιτικά ορθό να πράξω. Πάνω από όλα νιώθω ότι έχω την ευθύνη και το καθήκον να ενημερώσω τους Κύπριους Πολίτες για όσα γίνονται πίσω από την πλάτη τους αναφορικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο κυπριακός λαός θα κληθεί με την ψήφο-του σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό δημοψήφισμα είτε να σφραγίσει τη εθνική και φυσική-του επιβίωση, είτε να προσυπογράψει τον αφανισμό του.
Και επειδή έχω προκληθεί από τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο με τις δηλώσεις του στις 12 Φεβρουαρίου 2016 ότι «οι ισχυρισμοί του κ. Σιζόπουλου για συγκεκριμένες πρόνοιες στο τραπέζι των συνομιλιών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για αυτό που ακολουθεί.
Αλλά έχω καθαρή τη συνείδηση μου και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πράττω το σωστό.
Αποφάσισα να ενημερώσω τον Κυπριακό λαό για όσα μέχρι τώρα συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί ως συγκλίσεις όπως καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.»

Μετά την εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διάβασε αποσπάσματα από πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου στα οποία καταγράφονται όσα μέχρι σήμερα έχει συμφωνήσει ο κ. Αναστάσιαδης στις συνομιλίες:
• Πιο κάτω παρατίθενται συνοπτικά τα κύρια σημεία όσων συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί, όπως αυτά καταγράφονται στα επίσημα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου:
1. ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Συμφωνήθηκε όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ (4+4). Για συνταγματικά θέματα η επιλογή του προέδρου θα γίνεται με κλήρο από έναν κατάλογο ξένων δικαστών (εκτός Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας). Ο ξένος δικαστής θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.
2. ΓΕΡΟΥΣΙΑ
Η σύνθεση του ανώτατου νομοθετικού σώματος θα συγκροτείται στη βάση εθνοτικής προέλευσης 50/50 με ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (20 + 20).
3. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Οι πολίτες θα έχουν τέσσερις κατηγορίες πολιτών με διαφορετικές ιδιότητες:
• Όλοι όσοι θα έχουν την υπηκοότητα του τ/κ και του ε/κ συνιστώντος κράτους. Όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν όλα τα δικαιώματα τους κατοχυρωμένα.
• Ο Ε/κ που θα μετακινείται στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα μπορεί να αιτείται να του παραχωρηθεί η τ/κ υπηκοότητα. Θα έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Τ.Α. και Ευρωεκλογές (όχι βουλευτικές, όχι Προεδρικές)
• Όσοι θα έχουν μόνιμη εγκατάσταση αλλά δεν θα έχουν υπηκοότητα στη συνιστώσα πολιτεία θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Αυτοί που θα διαμένουν στο ένα συνιστών κράτος αλλά θα θεωρούνται ετεροδήμοτες και θα ψηφίζουν για τις εκλογές του άλλου συνιστώντος κρατιδίου.
4. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
Η Επιτροπή Περιουσιακού (με αναλογία 1 Ε/κ προς 1 Τ/κ και 1 ξένο εμπειρογνώμονα που θα προεδρεύει) θα αποφασίζει στη βάση κριτηρίων και θα παίρνει απόφαση που θα καθορίζει ποιος θα έχει προτεραιότητα ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης.
5. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Θα αποτελείται από 3+3 Ε/κ και Τ/κ. Θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία (2 προς 1) και η νικώσα ψήφος θα ανήκει στον Πρόεδρο.
6. ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΡΑΤΟΥΣ
Θα υπάρχει αναλογία 2:1 για όλες τις θέσεις διορισμού.
• Από τα διαφορετικά σημεία των πρακτικών προκύπτει επίσης ότι έχει συμφωνηθεί η ντε φάκτο παραμονή 114.000 εποίκων στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ προκάλεσε σάλο με τις αποκαλύψεις του, ξεκινώντας από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος μετέφερε την θλίψη του ΠτΔ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, είναι το μόνο μέλος του Υπουργικού που προέβη σε τέτοια πράξη.

Άμεση ήταν και η απάντηση του προεδρικού μέσω twitter, που χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επιλεκτική δημοσιοποιήση απόρρητων πρακτικών απο τον Μαρίνο Σιζόπουλο.
(Ολόκληρη η Διάσκεψη Τύπου του Προέδρου της ΕΔΕΚ θα μεταδοθεί απόψε από το ΡΙΚ2 στις 21:30)