H Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ως «Δούρειο Ιππο» στο Αιγαίο

Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ως “Δούρειο Ίππο” για να μπει στο Αιγαίο και για να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της έναντι των  κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας . Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση της, αφού με πρόσχημα την ανάπτυξη της Συμμαχικής δύναμης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών ξεδιπλώνει όλες της τις αξιώσεις.SeaHawk

Μέχρι στιγμής η Τουρκία είναι αυτή που βγαίνει κερδισμένη. Αφενός δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στα χωράφια της και από την άλλη δεν επιτρέπει επ’ ουδενί αλλαγή των θέσεων της στο Αιγαίο που ονομάζει “νομικές απόψεις”. Θέτει λοιπόν θέμα “γκρίζων ζωνών”, αμφισβητεί το μισό Αιγαίο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση και την παρουσία δυνάμεων αυτοάμυνας στα νησιά και κανείς δεν της μιλάει. Την παρακαλούν να ανακόψει το έργο των διακινητών από το οποίο θησαυρίζει.

. Η Άγκυρα δεν επιτρέπει στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας να επιβιβαστεί στο γερμανικό πλοίο Bonn με ελικόπτερο που θα απογειωθεί από τη Μυτιλήνη και δεν δίνει τη διπλωματική άδεια το πλοίο που θα ασκεί και τη διοίκηση της SNMG 2 να μπει στα χωρικά ύδατα.

Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι δεν έχουν καθοριστεί συντεταγμένες της αποστολής. Όλα τα πλοία βρίσκονται στα διεθνή ύδατα και αναμένουν τα τερτίπια της Άγκυρας που δεν θέλει να γίνονται περιπολίες μεταξύ των παραλίων της και των ελληνικών νησιών.

Ακόμη και το “Barbaros” βρίσκεται δυτικά της Ρόδου συμμετέχοντας σε ΝΑΤΟϊκή αποστολή.

Ανυπόστατες οι ειδήσεις για παρεμπόδιση πλοίων ΝΑΤΟ  λέει η Τουρκία

Ανυπόστατες χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς τις ειδήσεις ότι η Τουρκία δεν δίνει άδεια στα πλοία του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου στο πλαίσιο της αποστολής για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη. Ανέφερε ακόμη ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ εκτελούνται χωρίς να ζημιώνονται ή να επηρεάζονται οι εθνικές θέσεις είτε της Ελλάδας είτε της Τουρκίας.

“Εάν προσέξετε τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία σχετικά με τις δραστηριότητες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο ανυπόστατες είναι οι ειδήσεις αυτές”, είπε ο Τανζού Μπιλγκίτς και υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Τουρκία είχε συμφωνηθεί ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων.

“Αυτού του είδους οι ειδήσεις που παρουσιάζονται και στον ελληνικό Τύπο προκαλούν την αμαύρωση της πληροφορίας. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η Τουρκία εναντιώθηκε στη δική της πρόταση συνιστά ανοησία, προϊόν φαντασίας και εξωπραγματικό”, είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν διμερή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη θάλασσα του Αιγαίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι “στόχος είναι οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ να εκτελούνται χωρίς να εγείρονται τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών”.

“Στην απόφαση αυτή καταγράφηκε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ θα εκτελούνται χωρίς να ζημιώνονται και να επηρεάζονται οι εθνικές θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας. Στην απόφαση ορίσθηκε να δρουν και η Τουρκία και η Ελλάδα σε συντονισμό με τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ”, είπε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Σχετικά με την έναρξη της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι αφορά τους μετανάστες που εξακριβωμένα διέφυγαν ως παράνομοι μετανάστες από την Τουρκία. Όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2015 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού διελεύσεων μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να εμποδίσουν τις διελεύσεις προς την Ελλάδα. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο αυτής της χρονιάς παρεμποδίστηκαν 24 χιλιάδες μετανάστες, όπως είπε, και συνελήφθησαν 93 διακινητές.