Τσαβούσογλου: «Η Τουρκία θα στηρίξει ότι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές»

Συνέντευξη Τούρκου ΥΠΕΞ  στο «Φ» και πως τη σχολιάζουν Πρόεδρος και  κόμματα 

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που δημοσιέυει σήμρρα η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», δήλωσε ότι δεσμεύεται πως η Τουρκία θα στηρίξει ότι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ενώ αναγνωρίζει ότι για να υπάρξει διαρκής διευθέτηση θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών.

epa05082259 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu during talks with Serbian Foreign Minister Ivica Dacic (not seen) in Belgrade, Serbia, 28 December 2015. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

«Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε κάθε ζήτημα επί του οποίου συμφωνούν οι δύο πλευρές. Πιστεύουμε στη διευθέτηση και θεωρούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά για όλους τους ανθρώπους στο νησί», αναφέρει στη συνέντευξη.

Για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει τη θέση της Τουρκίας «πως θα πρέπει να καλυφθούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων στο ζήτημα της ασφάλειας». Κατανοούμε, όμως, προσθέτει, «ότι για να υπάρξει διαρκής διευθέτηση, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπισθούν και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων». Για το πότε πρέπει να συζητηθεί το θέμα, αναφέρει ότι «ως ζήτημα αρχής πιστεύουμε ότι η συζήτηση της πτυχής αυτής θα πρέπει να γίνει στο τέλος».

Την ίδια ώρα υπενθυμίζει ότι προηγουμένως (το 2004) η Τουρκία συμφώνησε στην αποχώρηση του στρατού, να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών από τους 30.000 – 40.000 στους 650. Φυσικά, προσθέτει, «αν επιτευχθεί συμφωνία η Τουρκία θα κάνει αυτό που της αναλογεί».

Για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει ότι θεωρεί πως «χρειαζόμαστε σημαντικότατη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά από την ΕΕ, αλλά η Τουρκία θα βάλει το μερτικό της».

Σε άλλη ερώτηση για δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν πρέπει να επιστραφεί η Μόρφου, ο ίδιος δηλώνει ότι «πρόκειται για φήμες». Άλλωστε, προσθέτει, «η ερώτησή σας είναι υποθετική». Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ «όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να εξεταστούν και να διευθετηθούν στον κατάλληλο χρόνο».

Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας στο εδαφικό, με παράδειγμα την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι «χάρτες θα συζητηθούν στο τέλος». Και οι δύο πλευρές έχουν πετύχει πράγματα, προσθέτει, σημειώνοντας: «Ας τις αφήσουμε επομένως να συζητήσουν και να συμφωνήσουν». Και βέβαια, αναφέρει, «η Τουρκία θα στηρίξει οτιδήποτε συμφωνήσουν οι δύο πλευρές».

Για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, λέει ότι αφορούν την Τουρκία αφού είναι εγγυήτρια δύναμη. «Σχετικά όμως με το εδαφικό και το περιουσιακό, αυτά είναι ζητήματα για τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν κι να συμφωνήσουν», προσθέτει.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κ ληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε  πως « υπάρχουν πολλά που η Τουρκία θα πρέπει να κάνει, προκειμένου το ταχύτερο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.Δεν είναι θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά θέσεων τις οποίες καλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία ακόμα τηρεί και οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων,” ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

“Πιστεύω”, πρόσθεσε, “τα μηνύματα να ληφθούν τελικά υπόψη για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν αυτό που επιδιώκουμε”.

Ερωτηθείς για αναφορές του κ. Τσαβούσοβλου στο εδαφικό και το περιουσιακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εδαφικό και περιουσιακό, εξ όσων είπε (ο Τσαβούσογλου), θα πρέπει να συζητηθούν μαζί, οι χάρτες θα μείνουν στο τέλος”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “αυτό που επίσης σημειώνω είναι την αναφορά όσον αφορά τις εγγυήσεις ότι δεν θα πρέπει να είναι απειλή τουλάχιστον για τους Ελληνοκύπριους. Μένω μέχρι εδώ.”

“Ο διάλογος για το Κυπριακό δεν είναι δια των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ή δια συνεντεύξεων που θα γίνει αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του όσν αφορά το περιεχόμενο της συνέντευξης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών αναφέρει ότι «κινείται σε ανάλογο πνεύμα με εκείνο που επικράτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στην Τουρκία.»Και προσθετει:
«Σημειώνουμε τη φραστική μετακίνηση της τουρκικής πλευράς σε καθοριστικά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, όπως είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, η οικονομική πτυχή, καθώς και η υπογράμμιση ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η επίτευξη λύσης δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.
Υπογραμμίζουμε τη σταθερή θέση του ΑΚΕΛ ότι η τουρκική στάση θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί δυστυχώς για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση.
Εμείς, συνεπείς στο στόχο της απελευθέρωσης και ειρηνικής επανένωσης, αναμένουμε από όλους σοβαρή, υπεύθυνη και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες στάση στη διαχείριση του Κυπριακού.»

Το ΕΥΡΩΚΟ

Το ΕΥΡΩΚΟ με ανακοίνωση του σημειώνει αναφέρει:

«Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ», επιχείρησε να κρύψει τις κατοχικές ευθύνες της Τουρκίας στην Κύπρο και να παρουσιάσει την Άγκυρα ως ουδέτερο παρατηρητή και ως καταλύτη της Λύσης. Η Τουρκία δεν είναι ούτε παρατηρητής ούτε καταλύτης. Είναι ο εισβολέας και η κατοχική δύναμη.

Αν η Τουρκική Κυβέρνηση επιθυμεί ειλικρινά να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα τότε ας δώσει εντολή στα τουρκικά στρατεύματα και στους παράνομους εποίκους να φύγουν από την Κύπρο και ας αφήσει τους Κύπριους πολίτες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να βρουν τους τρόπους ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία, να συμβιώσουν όπως παλιά σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς σε μια κοινή ευημερούσα ευρωπαϊκή πατρίδα.

Δυστυχώς όμως οι στόχοι της Τουρκίας στην Κύπρο είναι άλλοι και οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να καταλήξουν πουθενά, όσο η Άγκυρα μένει οχυρωμένη πίσω από αδιάλλακτες θέσεις όπως η διατήρηση του αναχρονισμού των εγγυήσεων και η δημιουργία δύο εθνικών κρατών στην Κύπρο.»