Η ΕΔΕΚ αρνηθηκε συνάντηση με τον ΥΠΑΜ για τη στρατιωτική θητεία

Η ΕΔΕΚ αρνήθηκε να έχει σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας σε σχέση με το θέμα μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ανέφερε το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι “δεν γινόμαστε εκ των υστέρων συνοδοιπόροι μιας απόφασης η οποία λήφθηκε εν αγνοία μας, εν την απουσία μας και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση”.

Ç Êýðñïò ãéüñôáóå óÞìåñá ôçí 54ç åðÝôåéï ôçò áíáêÞñõîçò ôçò áíåîáñôçóßáò ôçò ìå óôñáôéùôéêÞ ðáñÝëáóç, ôï ÷áéñåôéóìü ôçò ïðïßáò äÝ÷èçêå ï Ðñüåäñïò ôçò Äçìïêñáôßáò Íßêïò ÁíáóôáóéÜäçò, ðëáéóéïýìåíïò áðü ôç èñçóêåõôéêÞ, ðïëéôéêÞ êáé óôñáôéùôéêÞ çãåóßá, ôïðéêÝò áñ÷Ýò êáé Üëëïõò öïñåßò, Ëåõêùóßá 01 Ïêôùâñßïõ 2014.

 Σε δηλώσεις του για το θέμα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως “εάν τα θέματα της ασφάλειας της πατρίδας μας είναι θέματα υπερκομματικά αυτό πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη”.

Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε θέση υπέρ ή κατά της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, είπε, θα πρέπει `κατά τρόπο εμφαντικό να τονίσουμε ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης ήταν επιεικώς απαράδεκτη`.

“Η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόθεση της για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει και να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα, χωρίς να ενημερώσει την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και χωρίς να ενημερώσει την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να εξαγγείλει την πρόθεση της μετά από αυτό το διάλογο και κυρίως μετά τις βουλευτικές εκλογές. Γιατί άραγε επιλέγει αυτή τη στιγμή; Ποιες σκοπιμότητες θέλει να εξυπηρετήσει;”, διερωτήθηκε.

Σε μια περίοδο, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος, όπου η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει 300 αστυνομικούς για να καλύψει τα ζητήματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας επικαλούμενη τα οικονομικά προβλήματα, θέλουμε να γνωρίζουμε γιατί αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της απόφασης για πρόσληψη 3.000 μόνιμων στρατιωτών με προϋπολογισμό €33 εκατ. το χρόνο ως επιπρόσθετη δαπάνη;

Η συμπεριφορά της, συνέχισε, επιβεβαιώνει ότι η εξαγγελία της αποτελεί προεκλογική σκοπιμότητα και μια προσπάθεια να μετακινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών από άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Η Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών  με νέα ανακοίνωση της εκφράζει ανησυχία  για τη σοβαρότητα με την οποία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιμετωπίζει το στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ημικατεχόμενης Κύπρου, σημειώνοντας  πως το  ο Υπουργικό Αναστασιάδη, θέλοντας να προλάβει την προεκλογική περίοδο, έθεσε ως προτεραιότητα όχι το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς αλλά τα ποσοστά του ΔΗΣΥ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα πιο κάτω:
«Έντονη ανησυχία μας προκαλεί η αιφνίδια ή καλύτερα βεβιασμένη απόφαση του Υπουργικού για μείωση της στρατιωτικής θητείας. Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που κατά τ΄άλλα εξορκίζει τον λαϊκισμό και τις προεκλογικές βόμβες, έσπευσε να ανακοινώσει τη γνωστή καραμέλα της μείωσης της θητείας, παραλείποντας μέχρι και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να ενημερώσει.
Ενώ οι στρατιωτικοί είχαν θέσει ως όρο την πρόσληψη και δίμηνη εκπαίδευση των επαγγελματιών οπλιτών και μετά την όποια μείωση, εντούτοις το Υπουργικό Αναστασιάδη, θέλοντας να προλάβει την προεκλογική περίοδο, έθεσε ως προτεραιότητα όχι το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς αλλά τα ποσοστά του ΔΗΣΥ.
Ως Συμμαχία Πολιτών, συμφωνούμε με την ανάγκη αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς και στα πλαίσια αυτά μπορεί να μειωθεί η θητεία, δεδομένου ότι δεν θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα της Εθνικής Φρουράς και η αμυντική της ικανότητα. Για να επιτευχθεί αυτό σαφώς και χρειαζόταν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της αλλά εκείνο που διαχρονικά αποτελούσε πρόβλημα ήταν η εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία. Σε μια εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης όπου έχουν αποκοπεί χορηγίες από την Υγεία, την Παιδεία, την ίδια την Εθνική Φρουρά και επιδόματα από δυσπραγούσες οικογένειες, είναι εύλογο να προκαλεί ερωτήματα που και με ποιο τρόπο βρέθηκαν όλα αυτά τα εκατομμύρια.
Αναμένουμε την ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας.
Επί του παρόντος, ανησυχούμε για τη σοβαρότητα με την οποία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιμετωπίζει το στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ημικατεχόμενης Κύπρου.»

Το Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης για μείωση της στρατιωτικής θητείας “δημιουργεί ερωτηματικά και εγείρει ζητήματα πολιτικής ηθικής άλλα και ζητήματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ενώ κάνει λόγο και για “παλαιοκομματικό πυροτέχνημα άκρατου λαϊκισμού”.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει, επίσης, ότι “στην παρούσα φάση εγείρονται ζητήματα πολιτικής ηθικής, που βαραίνουν όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και την ηγεσία του ΔΗΣΥ, που χρησιμοποιεί τον τομέα της άμυνας για προεκλογικές σκοπιμότητες και ξεχνά τη ρητορική του για το λαϊκισμό”.

Προσθέτει ότι “αρμόδιοι να απαντήσουν για το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες είναι καταρχήν οι επιτελείς και οι εμπειρογνώμονες της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι δυστυχώς από ότι φαίνεται κατελήφθησαν εξ απίνης”.