Με αντεγκλήσεις και κακόγουστες αναφορές η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ

Δαπάνες ύψους €32.445.000

 

Με 41 ψήφους υπέρ και έξι αποχές από τους Βουλευτές της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2016, που προβλέπει έσοδα και δαπάνες ύψους €32.445.000.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε ότι η ομάδα της ΕΔΕΚ τήρησε αποχή για να σταλεί το μήνυμα ότι “αναμένουμε πολύ περισσότερα στο θέμα της αντικειμενικής ενημέρωσης και ακόμα περισσότερο στην ισότιμη προβολή όλων των πολιτικών θέσεων”.

Ñáäéïöùíéêü Éäñõìá Êýðñïõ

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι διαχρονικά η αριστερά στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. “Δεν παραβλέπουμε ότι παλιοί δαίμονες επιστρέφουν στη διαχείριση”, είπε, κάνοντας λόγο για “ραδιοφωνικό ίδρυμα του Προεδρικού Μεγάρου, του ΔΗΣΥ και λοιπόν συγγενών”. “Θα ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό, αλλά θα παρακολουθούμε” πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε πως όποτε το ΑΚΕΛ δεν είναι Κυβέρνηση, το ΡΙΚ δεν είναι καλό. Εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και δήλωσε ότι “θα υπερψηφίσουμε στέλνοντας το μήνυμα στη Διοίκηση του ΡΙΚ ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσει την προσπάθεια”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι πριν λίγα χρόνια “σταμάτησε το λεωφορείο του Plus στο ΡΙΚ και κατέβασε όλους τους δημοσιογράφους του καναλιού στο ΡΙΚ”.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε πως με τα όσα άκουσε από τα άλλα κόμματα διπλασιάζεται η πρόθεση του να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό καθώς από τα όσα αναφέρθηκαν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το ΡΙΚ προβάλλει μόνο αυτόν και το κόμμα του. Ανέφερε ότι ο κώδικας που ακολουθεί το ΡΙΚ στην προβολή των κομμάτων καθορίζεται από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ `Αγγελος Βότσης παρατήρησε ότι “γινόμαστε γραφικοί με τις αναφορές μας στην προβολή από το ΡΙΚ”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε πως η υποκειμενική αλήθεια του κάθε Βουλευτή του ΔΗΣΥ δεν αποτελεί αντικειμενική πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου είπε πως η Βουλή ανεξάρτητα από τις όποιες απόψεις, επιθυμεί ένα ΡΙΚ σοβαρό, αξιόπιστο και πρωτοπόρο στην ενημέρωση, με διάλογο σε θέματα που αφορούν την κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ πρέπει να βελτιώνεται και να αναβαθμίζεται, με επέκταση των προγραμμάτων του, σημειώνοντας ότι τα κρατικά δίκτυα των άλλων κρατών στην ΕΕ στον τομέα της ενημέρωσης πρωτοπορούν.

Νωρίτερα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα κανονισμούς που αφορούν το σχέδιο συντάξεων στο ΡΙΚ.