O Aκιντζί ενημέρωσε τα τ/κ κόμματα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό

Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η ενημέρωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, προς τους αρχηγούς των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων ΡΤΚ, ΚΕΕ, ΔΚ και ΚΚΔ για το Κυπριακό.CNA_M5ac9ad7eb1474722ac8ca7d69c6f6060
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέφερε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων πάει καλά, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαν, αλλά λόγω των Βουλευτικών εκλογών, υπάρχει μια τάση επιβράδυνσης, “ωστόσο η ελπίδα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας”.

Έχει καταγραφεί καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, το σημαντικό είναι να σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα θέματα και στόχος είναι η ολοκλήρωση όλων των θεμάτων με πρόοδο, εκτός από το εδαφικό και την ασφάλεια, σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ που πρόσθεσε ότι έχει σημασία η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το Μάριο ή μέχρι τότε να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο.
Εξέφρασε επίσης ετοιμότητα για το θέμα της ενημέρωσης του κοινού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι σε αυτή τη συνεδρία δεν τους απασχόλησε το θέμα του νερού από την Τουρκία.
Για κάποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις λόγω των εκλογών στο “νότο” μίλησε ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν λέγοντας ότι θεωρεί πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα επιταχυνθεί μετά τις Βουλευτικές εκλογές και γι` αυτό, αυτό το διάστημα μπορούν να συναντώνται πιο συχνά και να αξιολογούν συζητώντας το πώς μπορεί μετά να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και πρέπει αυτή την περίοδο να την δουν ως “διαδικασία ευκαιρίας”, όπως είπε. Μίλησε επίσης για τελικό αποτέλεσμα που πρέπει να είναι προς όφελος του “λαού” και πως φαίνεται πως η διαδικασία θα επιμηκυνθεί.
Το θέμα δεν είναι η συμφωνία αλλά να την υλοποιήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα. Οι δύο “λαοί”, συνέχισε, πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και σεβασμό ο ένας για τον άλλο, γιατί αλλιώς “το νέο καράβι μπορεί να βυθιστεί”.
Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ εξέφρασε αισιοδοξία για τη διαδικασία, λέγοντας ότι διατηρούν τις ελπίδες τους για λύση μέχρι το τέλος του 2016. Θα συνεχίσουν τις κινήσεις και ενέργειές τους προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία και στο θέμα των ΜΟΕ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή τη στάσιμη περίοδο τέτοιου είδους μέτρα μπορούν “να φέρουν λίγο χρώμα και να έχουν καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων