Ιρλανδία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά των μέτρων λιτότητας

 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε ολόκληρη την Ιρλανδία, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή επιπλέον τελών στο νερό, στη μεγαλύτερη αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα μέτρα λιτότητας.ΙΡΛΑΝΔΙΑ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΝΕΡΟ

Με βασικό σύνθημα «Δεν πληρώνουμε» σχεδόν 100 διαφορετικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο αυτό μέτρο, στο οποίο προχωρά η ιρλανδική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που έλαβε η χώρα το 2010.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει περίπου 300-500 ευρώ το χρόνο για την κατανάλωση του νερού, δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τους Ιρλανδούς που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Sunday Independent» δείχνει πρώτο κόμμα το αριστερό Sinn Féin με 26%, ενώ ακολουθούν το κυβερνών κεντροδεξιό Fine Gael με 22%, το κεντροδεξιό Fianna Fáil με 20%, το σοσιαλδημοκρατικό Labour με 7%, ενώ ανεξάρτητοι και άλλοι συγκεντρώνουν το 23% των προτιμήσεων.

. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πολλές οργανώνεις που διαμαρτύρονται κατά των μέτρων λιτότητας, τα μέλη των οποίων κρατούσαν ένα πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα “Right2Change” και καταφέρονταν κατά της νέας φορολογίας που επιβάλλεται στην κατανάλωση νερού και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2015, ένα θέμα που συνεχίζει να προκαλεί την οργή των πολιτών.

Ακόμα κι αν αυτή η χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι σήμερα η πρωταθλήτρια της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2015), τα χρόνια των τόσο μεγάλων θυσιών που έπρεπε να γίνουν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχουν αφήσει μια πικρή γεύση στα χείλη των πολιτών αυτής της χώρας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποίο μπορούσε κανείς να διαβάσει τα συνθήματα: “Το νερό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα” ενώ πολλοί φώναζαν “μας πούλησαν”. Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι διαδηλώνουν για μία Ιρλανδία “που θα βασίζεται στην ισότητα, τη Δημοκρατία και την κοινωνική Δικαιοσύνη και όχι στις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και την απληστία”.

“Δίνουμε μάχη για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα που έχει παραλύσει τους νέους σε αυτήν την χώρα. Οι χρεώσεις στο νερό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζουν Μάρκχαμ, ένας συνταξιούχος από το Δουβλίνο.