Θέμα τάξης για δηλώσεις Κασουλίδη έναντι της τοποθέτησης του Ρωσικού ΥΠΕΞ

Θέμα τάξης , εγείρει το ΔΗΚΟ απ’αφορμή τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ι.Κασουλίδη  έναντι της  τοποθέτησης του Ρωσικού ΥΠΕΞ , επισημαίνοντας ότι αντι να αξιοποιηθεί ο ρωσικός παράγοντας

Ï Õðïõñãüò Åîùôåñéêþí ê. ÉùÜííçò Êáóïõëßäçò õðïäÝ÷åôáé ôïí Ñþóï Õðïõñãü Åîùôåñéêþí ÓåñãêÝé Ëáâñüö, Ëåõêùóßá 2 Äåêåìâñßïõ 2015. ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

 υπονομεύεται και παραμερίζεται. Η ΕΔΕΚ  τον κατηγορεί τον ΥΠΕΞ οτι αντιμετωπίζει σοβαρά  ζητήματα πολύ επιφανειακά, επιπόλαια και χωρίς στρατηγικός βάθος..Τις δηλώσεις Κασουλίδη επικρίνει και η Συμμαχία Πολιτών κατηγορώντας τον  ότι κάνει πλάτες στην Τουρκία.

Το ΔΗΚΟ
«Σοβαρό θέμα τάξης για τον Υπουργό Εξωτερικών προκύπτει από τη στάση που τήρησε έναντι της τοποθέτησης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών εναντίον της Τουρκίας στο Κυπριακό» τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου  και πρόσθεσε:
«Μετά την δίωρη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, στην οποία απέφυγε να καταδικάσει την Τουρκιά, τώρα έχουμε τους ποντιοπιλατισμούς του Υπουργού Εξωτερικών μας.
Ξεχνά ο κ. Κασουλίδης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πάντα προσφεύγει στη βοήθεια της Ρωσίας, για να αντιμετωπίσει την υπόσκαψη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως από τη Βρετανία;
Ο κ. Κασουλίδης θα επιθυμούσε να μην αναμιγνύεται η Ρωσία στο κυπριακό;
Αν αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη τότε ας το πει ξεκάθαρα για να γνωρίζει ο λαός ποια είναι η θέση και η στρατηγική της.
Δυστυχώς ακόμα και μετά από τις πλέον πρόσφατες αδιάλλακτες τοποθετήσεις και ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες στοχεύουν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον πολιτικό και στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης κρατά μια ουδέτερη στάση και δεν καταδικάζει τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν.
Αντί να αξιοποιηθεί ο ρωσικός παράγοντας, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ενισχυτικός για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες για μια δημοκρατική λύση στο κυπριακό, υπονομεύεται και παραμερίζεται»

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της  αφού υπενθυμίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Εξωτερικών με τις δηλώσεις του δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτήματα και ως προς τις προθέσεις και ως προς την πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρει τα πιο κάτω:

«Υπενθυμίζουμε τις αναφορές του κ. Κασουλίδη για:
το αεροδρόμιο «Ερτζιάν» στα κατεχόμενα,
το «νέο κράτος» που θα διαδεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία,
το ότι «δεν υπάρχει πρόθεση από την Ε/κ πλευρά να μεταμορφωθεί το βόρειο τμήμα του νησιού μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσίας»,
τη «σχεδόν συμφωνία» για το θέμα των εποίκων,
την απορία του «γιατί να θέλει η Ρωσία στρατιωτικές διευκολύνσεις;» απαντώντας σε πρόταση της ΕΔΕΚ.
Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Κασουλίδη για τις θέσεις που εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαιώνουν ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα πολύ επιφανειακά, επιπόλαια και χωρίς στρατηγικός βάθος.Τα πολιτικά ολισθήματα του κ. Κασουλίδη δεν έχουν τελειωμό.»

Συμμαχία Πολιτών

O Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δεν αντιλαμβάνεται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε φίλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Μιλώντας από την Πάφο, ο κ. Λιλλήκας είπε, πως με τη χθεσινή του δήλωση ο κ. Κασουλίδης ότι ` δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες τάχατες για τις παρεμβάσεις Ερντογάν και την επίδραση της Τουρκίας στις διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο”, ουσιαστικά παρουσιάζεται,- όπως είπε- “ ως ένας υπουργός Εξωτερικών , ο οποίος πρώτον δεν έχει επικοινωνία με τον ΠτΔ και δεν γνωρίζει τι γίνεται στις συνομιλίες και δεύτερον υποτιμά μεγάλες φίλες χώρες όπως είναι η Ρωσία, εκτιμώντας με το υπονοούμενό του ότι χώρες όπως η Ρωσία ενημερώνεται και σχηματίζει πολιτική απέναντι στη Τουρκία με βάση δημοσιεύματα”.

Πρόσθεσε ακόμη πως με την δήλωση του ο κ. Κασουλίδης στην ουσία “ κάνει πλάτες στην Τουρκία”.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως εάν ο Υπουργός Εξωτερικών της ΚΔ `δίνει δικαιολογητικά στην Άγκυρα` τότε, `γιατί χώρες όπως είναι η Ρωσία ή άλλες φιλικές χώρες να συνεχίζουν είτε να στηρίζουν την εθνική μας υπόθεση, είτε να ασκήσουν τις όποιες πιέσεις πάνω στην Τουρκία, για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της;`.

Είπε ακόμη, πως αυτό που έκανε η Ρωσική Κυβέρνηση θα έπρεπε να το χαιρετίσει πρώτα και πριν από όλους η Κυπριακή Κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας έτσι συνέχισε και άλλες φίλες χώρες να παρέμβουν και να ασκήσουν την ίδια κριτική προς την Τουρκία με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Αντί τούτου σημείωσε, “ο κ. Κασουλίδης κάνει πλάτες στην Τουρκία και αφήνει εκτεθειμένη τη Ρωσία”.

O κ. Λιλλήκας ανέφερε πως πρέπει να αποφασίσει ο κ. Κασουλίδης ότι το κριτήριο του θα είναι η προάσπιση των εθνικών μας `δικαιωμάτων και όχι να έχει έγνοια αν θα κακοφανεί σε κάποιες άλλες πρωτεύουσες, εάν υποστηρίξει τη θετική στάση της Ρωσίας.».