Tο τουρκικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους πρέσβεις των μονίμων μελών του ΣΑ για τα κτυπήματα στην Αγκυρα

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκαν οι Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της ΕΕ για να ενημερωθούν σχετικά με τις επιθέσεις.590_def60784dc3e224cdf0c2ac6abf5173e

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου ενημερώνει ξεχωριστά τους πρέσβεις. Και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του σήμερα είπαν ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με το ΡΚΚ και το RYD.

Στις τελευταίες του δηλώσεις ο Τούρκος είπε ότι οι συλλήψεις έφτασαν μέχρι στιγμής τις 14 και θα συνεχιστούν. “Άρχισε να χαλάει η αλυσίδα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ανέφερε ότι από τη χθεσινή επίθεση στη οποία σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι, οι 20 είναι στρατιωτικοί και οι οχτώ πολίτες. Όπως είπε οι επιθέσεις δείχνουν πως οι επιχειρήσεις της Τουρκίας έχουν σοβαρό αποτέλεσμα.

Ήδη η φωτογραφία του Σαλίχ Νετσάρ, 24 χρόνων, ο οποίος φέρεται να είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας της επίθεσης της Άγκυρας άρχισε να κυκλοφορεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Την αναγνώρισή της ταυτότητάς του ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός σήμερα. Όπως μεταδίδεται γεννήθηκε στην πόλη Αμούντε της Συρίας απέναντι από το Μάρντιν της νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι μέλος και του ΡΚΚ και του PYD. Το αυτοκίνητο το οποίο παγίδευσε με εκρηκτικά το είχε ενοικιάσει από τη Σμύρνη στις 11 Δεκεμβρίου και όταν δεν το παρέδωσε, η εταιρεία το κατήγγειλε στην αστυνομία.

Από τις έρευνες ανακάλυψαν ότι στις 12 Δεκεμβρίου πήγε στην Κωνσταντινούπολη αλλά δεν το βρήκαν. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποίησε πλαστές πινακίδες κατά την επίθεση στην Άγκυρα. Τελικά προέκυψε ότι το αυτοκίνητο νοικιάστηκε από τη Σμύρνη από μια σπείρα στην Κωνσταντινούπολη με κλεμμένα αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας πλαστή άδεια οδήγησης. Το έφεραν στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια το πούλησαν με πλαστές πινακίδες μέσω διαδικτύου με άτομο με καταγωγή από τη νοτιοανατολική Τουρκία. Την μέρα που πωλήθηκε το πήγαν στο Ντιγιάρμπαρκιρ και το Φεβρουάριο στην Άγκυρα.

Το PYD/YPG δηλώνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση και ούτε γνωρίζουν τον Σαλίχ Νετσάρ. “Εμείς δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά της Τουρκίας”, δήλωσε ο PYD/YPG.

Νωρίτερα το ΡΚΚ δήλωσε στο πρακτορείο FIRAT ότι δεν γνωρίζουν ποιοι έκαναν την επίθεση αυτή, ωστόσο γνωρίζουν ότι “είναι αυτοί που έκαναν παλαιότερα παρόμοιες ενέργειες ως αντίποινα στις δολοφονίες στο Κουρδιστάν”. “Εάν οι διανοούμενοι, οι συγγραφείς, οι πολιτικοί δεν αντιδράσουν σε αυτή την τυραννία της Τουρκίας και οι οργισμένοι Κούρδοι νέοι θα εκδικηθούν στις επιθέσεις δολοφονίας του κουρδικού λαού”, ανέφερε.