Ελλάδα:Άγριο επεισόδιο στη Βουλή από την ΧΑ για το προσφυγικό

Επεισόδιο εις βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η αποπομπή των βουλευτών της από τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, προκειμένου να ενημερωθούν οι βουλευτές για το προσφυγικό και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.F2D4D006661F6642B21C034B7B262392

Στη συνεδρίαση οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Χρήστος Παππάς χαρακτήρισαν «προδότη» τον υπουργό και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και «φιλιππινέζες» τους επιτελείς.

Ακόμη μίλησαν υβριστικά για τους πρόσφυγες, ενώ βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τα όσα συνέβαιναν, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση γινόταν κεκλεισμένων των θυρών.

Aντιδράσεις υπήρξαν από όλα τα κόμματα και την ηγεσία του υπουργείου. Διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση, ζητήθηκε να αποχωρήσει η Χρυσή Αυγή και επειδή οι βουλευτές της δεν αποχωρούσαν, κλήθηκε ο φρούραρχος της Βουλής.

Τελικά, αποχώρησαν βάσει του άρθρου 81 του Κανονισμού της Βουλής.

Πώς περιγράφουν οι βουλευτές τα όσα έγιναν

Κατηγορηματικοί ότι «δεν θα ανεχθούν περαιτέρω έκπτωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου και απόπειρες κατάργησης του στην πράξη», δήλωσαν όλα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

Επιβεβαίωσαν την ομόφωνη απαίτηση τους για την αποβολή από τη συνεδρίαση της Επιτροπής «των μελών της νεοζαστικής Χρυσής Αυγής», όπως την χαρακτηρίζουν.

Όπως τονίζουν σε γραπτή δήλωση τους, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με πρωταγωνιστές τους Παππά και Κασιδιάρη, «επιτέθηκαν με προσβλητικές και κακοήθεις εκφράσεις κατά του αρχηγού ΓΕΣ και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Εκτόξευσαν ρατσιστικές ύβρεις κατά μεταναστών, προσφύγων και κάθε βουλευτή που αντέδρασε στη φασιστική συμπεριφορά τους», υπογραμμίζουν στην ίδια ανακοίνωση και προσθέτουν:

«Ο φρούραρχος, εκτέλεσε την απόφαση του προέδρου της Επιτροπής και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απεβλήθησαν, σε υλοποίηση της έμπρακτης καταδίκης του Σώματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Κώστας Δουζίνας, κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που οδήγησε στην αποβολή τους.

«Με βάση το άρθρο 81 του Κανονισμού της Βουλής και επειδή οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν την ανάρμοστη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά τους, αποκλείονται από τη συνεδρίαση, μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της Επιτροπής», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του.

«Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Με απαράδεκτο και φασίζονταν τρόπο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν εναντίον του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των στρατιωτικών επιτελών που τον συνόδευαν, με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που δεν ταιριάζουν ούτε σε χαμαιτυπείο», τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Και πρόσθεσε: «Η αντίδραση των κομμάτων ήταν άμεση. Ζητήσαμε να αποβληθούν από την αίθουσα ενώ οι ίδιοι κατέγραφαν απόρρητη συνεδρίαση με κινητά τηλέφωνα».

«Καταδικάζω την απίστευτη αυτή κατάσταση και καλώ το σύνολο των βουλευτών πλην της Χρυσής Αυγής, να συνειδητοποιήσουν ότι χρέος όλων μας είναι να μην κάνουμε άλλες εκπτώσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

«Σήμερα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έφτασαν στο σημείο να χλευάσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι πολίτες και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πατριωτική αλλά ναζιστική», υπογράμμισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του βουλευτή από το Ποτάμι, Σπύρου Δανέλλη. «Βιώσαμε την πιο προκλητική εμφάνιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέχρι σήμερα. Ο κ. Παππάς επιδόθηκε σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πάνου Καμμένου και ο κ. Κασιδιάρης κατέγραφε με το κινητό του το επεισόδιο και προφανώς και μέρος της απόρρητης συνεδρίασης. Εμείς καταστήσαμε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή κι ούτε πρόκειται να αναβάλαμε τη συνεδρίαση ή να φύγουμε. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Βουλής την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει με την εισαγωγή του κόμματος των ναζί στη Βουλή» ανέφερε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρξε κίνδυνος χειροδικίας, ο βουλευτής του Ποταμιού είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση θα μπορούσε να είχε συμβεί αυτό γιατί δεν σταματούσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο φρούραρχος με τους άνδρες της ασφάλειας δεν μπορούσαν να παραμείνουν θεατές».

«Από φασίστες και ναζιστές δεν μπορεί παρά να ακούς μόνο ρατσιστικό λόγο. Το καλύτερο είναι να απομονωθούν και να πάνε στα σκουπίδια της ιστορίας», δήλωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας κατηγορώντας τους ότι, «διαπράττουν εθνική προδοσία βάζοντας Τούρκους και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο». «Τους καταγγείλαμε σε υψηλούς τόνους και για να μην απαντήσουν στις καταγγελίες μας, προκάλεσαν έκτροπα στην επιτροπή Άμυνας», υποστήριξε.