Ισχυρή έκρηξη στην Αγκυρα: 28 νεκροί 61 τραυματίες

Ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο Νταβούτογλου

 

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Άγκυρα με κυριότερο κτύπημα  ένα παγιδευμένο όχημα στρατιωτικό βαν την ώρα που περνούσε στη περιοχή Kizilay. Oι νεκροί μέχρι στιγμής είναι 28 και 61 τραυματίες ενώ οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υγείας της Τουρκίας.Cbb1RN5XIAEY5wX

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι εκρήξεις ήταν δύο με την δεύτερη να προέρχεται από “ύποπτο” πακέτο.

Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας ανέφερε πως στόχος ήταν λεωφορεία που μετέφεραν προσωπικό του Στρατού ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν το PKK ως υπεύθυνο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείτο  σύσκεψη για την ασφάλεια, υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Λίγο μετά τις εκρήξεις  το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας επέβαλε απαγόρευση μεταδόσεων αναφορικά με την επίθεση στην Άγκυρα.

Στην περιοχή, που έγιναν οι εκρήξεις βρίσκονται στρατιωτικές κατοικίες, πολύ κοντά στο κτίριο της Βουλής και 300 μέτρα από το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, του Γενικού Επιτελείου Νατυρικού και Αεροπορίας.Η επίθεση είχε ως στόχο λεωφορεία μεταφοράς στρατιωτικών υπαλλήλων.CbblxpsW0AAQRrP

Συγκεκριμένα, η έκρηξη σημειώθηκε σε στάση στρατιωτικών λεωφορείων στο Merasim Sokak (πλησίον της κεντρικής λεωφόρου Inonu). Εικάζεται ότι η έκρηξη προήλθε από παγιδευμένο όχημα.

Ο κυβερνήτης της Άγκυρας Μεχμέτ Κιλιτσάρ έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» και ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα μέσα σε όχημα. Η έκρηξη σημειώθηκε μόλις 300 μέτρα από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, μια «ανάσα» από τα κτίρια Γενικά Επιτελεία του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.
«Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες τις έκρηξης» δήλωσε λίγο μετά την έκρηξη ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομάρ Τσελίκ, έγραψε στο Τwitter: «Ο τρόμος επιτέθηκε στην Άγκυρα. Καταριόμαστε αυτή την επίθεση».Cbbqn-ZWIAAWfRU
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση ασφαλείας σε υψηλό επίπεδο, υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.O Kurtulmuş ανέφερε ότι “Η Τουρκία δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με απλά “άδεια” μηνύματα με τα οποία καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες αλλά περιμένουμε από την διεθνή κοινότητα να μας συμπαρασταθεί”
“Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί από το ίδιο κέντρο και προσπαθούν να εκφοβίσουν την Τουρκία”.

“Η επίθεση στοχεύει ολόκληρο το έθνος μας, καταδικάζουμε όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, εκείνους που τους χρησιμοποίησαν ως εργαλεία, αυτούς που τους πρόσφεραν υποστήριξη, πληροφορίες και πολιτική υποστήριξη γι αυτές τις επιθέσεις”.

Ανακοίνωση για την πολύνεκρη έκρηξη εξέδωσε το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, όπου αναφέρονται τα εξής: «Στην Άγκυρα σήμερα στις 18.31 μ.μ. σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση εναντίον των οχημάτων μεταφοράς του Προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθ΄όσο περίμεναν σε σηματοδότη στη διασταύρωση με την Λεωφόρο Inonu. Καταδικάζουμε την επίθεση που οργανώθηκε με μικροπρέπεια και ύπουλα, ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τους ήρωες συναδέλφους μας, fwto_3που έχασαν τη ζωή τους, συλλυπητήρια στο ένδοξο τουρκικό έθνος και καλή ανάρρωση στους ήρωες τραυματίες συναδέλφους και συμπολίτες μας».

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το CNN Turk ο Συμπρόεδρος του HDP, κ. Σελαχεντίν Ντεμιρτάς(Selahattin Demirtas) καταδίκασε την επίθεση, δηλώνοντας τα εξής: «Καταδικάζω τη βίαιη επίθεση στην Άγκυρα, και εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει όσους έχασαν τη ζωή τους, συλλυπητήρια στους συγγενείς τους και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ο Πρεσβης των ΗΠΑ στη Αγκυρα κ John Bass: «Είμαι βαθύτατα λυπημένος και σοκαρισμένος με την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.» Την επίθεση καταδίκασε και ο Βρετανός Πρέσβης εκφράζοντας τη συμπαράστασή της χώρας του προς την Τουρκία.

Εξάλλου νωρίτερα :
Το CNN Türk αναφέρει πως χτυπήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υπάρχουν πολλοί τραυματίες ενώ το Doğan news agency αναφέρει πως η έκρηξη διέλυσε λεωφορείο που μέτεφερε στρατιωτικό προσωπικό
Είκοσι ασθενοφόρα σπεύδουν στο σημείο της έκρηξης είπε ο Τούρκος Υπουργός Υγείας.

Ο Α.Νταβούτογλου δήλωσε πως οι Αρχές ερευνούν το περιστατικό και ακύρωσε την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με νεότερες αναφορές, λεωφορεία που μέτεφεραν στρατιωτικό προσωπικό ανατινάχθηκαν μόλις έφταναν σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Άγκυρα.

Ο Ömer Çelik, εκπρόσωπος του AKP είπε πως η έκρηξη ήταν “πράξη τρομοκρατίας”.

Η έκρηξη έγινε στην κεντρική περιοχή της Άγκυρας κοντά στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, το Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Άμυνας και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Λίγη ώρα μετά την έκρηξη, ειδικοί πυροτεχνουργοί κατέστρεψαν ύποπτα αντικείμενα, τα οποία εντοπίστηκαν σε περιοχές της Άγκυρας.

«Άκουσα μία τεράστια έκρηξη. Υπήρχε καπνός και μία πολύ έντονη οσμή, ακόμα και βρισκόμασταν πολλά τετράγωνα μακριά», δήλωσε αυτήκοος μάρτυρας στο Reuters.
Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας στην Άγκυρα με το βλέμμα στην Συρία…

 

*Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες μετά την επίθεση στην «καρδιά» της Άγκυρας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων για το προσφυγικό από την Πέμπτη. Ο κ. Νταβούτογλου θα συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα.