Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη θέση της Λίζας Μπάτενχαϊμ

Καθήκοντα ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο αναλαμβάνει η μέχρι τώρα υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής και Διαμεσολάβησης στις Πολιτικές Υποθέσεις της Γραμματείας του

ÇÍÙÌÅÍÁ ÅÈÍÇ

 διεθνούς οργανισμού, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αντικαθιστώντας την Λίζα Μπάτενχαϊμ που προάγεται σε αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ στη διεύθυνση Υποστήριξης Επιχειρήσεων (field support) του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Η κ. Σπέχαρ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα γύρω στα μέσα Μαρτίου, καθώς η κ. Μπάτενχαϊμ θα πρέπει να έλθει σύντομα στην έδρα του ΟΗΕ, αφού ο μέχρι τώρα διευθυντής του τμήματος, Atul Khare, εγκαταλείπει τα Ηνωμένα Εθνη για τον ιδιωτικό τομέα.

Η κ. Σπέχαρ είναι βαθιά γνώστης του κυπριακού, καθώς από το 2009 και μέχρι πέρυσι διηύθυνε το Τμήμα Ευρώπης στη Γραμματεία του ΟΗΕ. Από το 2007 διηύθυνε το τμήμα Ευρώπης και Αμερικής. Λόγω της παλαιάς της θέσης έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Κύπρο και συμμετάσχει σε συσκέψεις και συναντήσεις για το κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Λόγω της μεγάλης εμπειρίας της και του γεγονότος ότι ήταν πάντα προσεκτική και με τις δύο πλευρές, επελέγη για τη θέση της ειδικής αντιπροσώπου στην Κύπρο καθώς ήταν βέβαιο ότι δεν θα υπήρχαν ενστάσεις.