Το Σ.Α.του ΟΗΕ απαίτησε από την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Πριν λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαίτησε από την Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους της Β.Συρίας κατόπιν ξεκάθαρων προειδοποιήσεων από την Ρωσία ότι θα συντριβεί αν εισβάλει. Λίγο νωρίτερα ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας και μέλος της Δούμα, Nikolai Kovalyov, είχε προειδοποιήσει Τουρκία και Σαουδική Αραβία να μην τολμήσουν να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στην Συρία γιατί τα ρωσικά μαχητικά θα τους βομβαρδίσουν!A10L_1

“Οι Τούρκοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι σε περίπτωση ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων σε εδάφη της Συρίας, η Ρωσική Αεροπορία θα τους βομβαρδίσει” ανέφερε συγκεκριμένα.

“Αν Σαουδάραβες και Τούρκοι μπουν στην Συρία δεν θα ξεχωρίσουν από τους τρομοκράτες και η Ρωσία θα δράσει κατόπιν της απαίτησης της νόμιμης συριακής κυβέρνησης” τόνισε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει να σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων του YPG στην βόρεια Συρία!

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 15 μελών “εξέφρασε την ανησυχία του” για τις τουρκικές επιθέσεις στην Συρία!

“Όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τον διεθνή νόμο” είπε ο Ramirez.

Τα 15 μέλη συζήτησαν την στρατιωτική δράση της Τουρκίας κατόπιν απαίτησης της Ρωσίας ενώ ο Ρώσος πρέσβης, Vladimir Safronkov, είχε τονίσει πως “Η Ρωσία ζήτησε από τους συμμάχους της Τουρκίας να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα να σταματήσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της στην Συρία”!

Πριν από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία εκλιπαρούσε τις ΗΠΑ να δεχτούν χερσαία επίθεση και να συμμετάσχουν οι ίδιοι.

Δν υπάρχει συνέναιση για χερσαία επιχείρηση λέει ο  Τσαβούσογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση στη Συρία, αλλά δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση στον συνασπισμό για μία τέτοια επέμβαση, ενώ σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει συζητηθεί σοβαρά.

Μιλώντας στο Reuters, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Ορισμένες χώρες όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και κάποιες άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πει ότι μία χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη… Αλλά το να το περιμένει κανείς αυτό μόνο από την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι σωστό, ούτε ρεαλιστικό».

«Εάν μία τέτοια επιχείρηση ξεκινήσει, θα πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές» είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο συνασπισμός δεν έχει εξετάσει σοβαρά το θέμα της χερσαίας επιχείρησης. Υπάρχουν αυτοί που αντιτίθενται και υπάρχουν αυτοί που δεν επρόκειτο να συμμετάσχουν, αλλά εξέφρασαν την επιθυμία να το κάνει η Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα» τόνισε.

.

Πάντως συνεχίζεται η μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με Συρία..

Όσον αφορά τη δράση της Ρωσικής Αεροπορίας στην Συρία…”Τα ρωσικά μαχητικά διεξήγαγαν 444 επιδρομές και έπληξαν 1.593 στόχους αυτή τη βδομάδα σε Deir Ezzor, Darra, Χομς, Λαττάκεια, Χαλέπι” ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

“Ο συριακός Στρατός απελευθέρωσε 800 τχλμ και 73 χωριά από τους τρομοκράτες από 1η Φεβρουαρίου”.

“Οι τρομοκράτες σε Ιντλίμπ και Χαλέπι συνεχίζουν να λαμβάνουν όπλα, πυρομαχικά και ενισχύσεις μέσω των τουρκικών συνόρων τη νύχτα”.

“Οι ισλαμιστές στο Β.Χαλέπι εκκένωσαν την περιοχή με τις οικογένειές τους προς τα τουρκικά σύνορα” “Η δραστηριότητα των τρομοκρατών έχει κατακόρυφα αυξηθεί στη Νότια και Β.Συρία μετά την εκεχειρία του Μονάχου” είπε ο Konashenkov.

“Ο στρατός μας παρακολουθεί τις τρομοκρατικές ομάδες στην Συρία καθώς και κάποιους “γείτονες” τριγύρω” είπε ο Konashenkov.

“Για μια ακόμη φορά να σας υπενθυμίσω ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους έχουν ενεργοποιήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα πληροφοριών που παρέχει αξιόπιστα δεδομένα για τις δραστηριότητες των τρομοκρατών στην Συρία καθώς και των γειτόνων τους ημέρα και νύχτα”.

“Από την περασμένη εβδομάδα το τουρκικό πυροβολικό χτυπάει θέσεις του Στρατού της Συρίας και της πατριωτικής αντιπολίτευσης σε περιοχές των συνόρων. Περίπου 100 φορές έβαλλαν κατά θέσεων τους στο Χαλέπι” ανέφερε ο Igor Konashenkov.