Ο Νταβούτογλου απειλεί να καταστρέψει τη βάση Μινίγκ αν δεν την εγκαταλείψουν οι Κούρδοι

 Ο τουρκος ΥΠΑΜ Ισμέτ Γιλμάζ διέψευσε τις φήμες, παρά τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς κουρδικών θέσεων

Αμετακίνητος ο Νταβούτογλου απειλεί ευθέως  τη Συρία ότι θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους και προειδοποίησε πως αν  το PYD δεν αποχωρήσει και από την αεροπορική ImageHandler.ashxβάση Μινίγκ θα την καταστρέψουν.Οι φόβοι του τούρκου πρωθυπουργού είναι να μην πέσει η πόλη Αζαζ στα χέρια των δυνάμεων του YPG και διακοπεί οριστικά οποιαδήποτε ροή εφοδιασμού στους ισλαμιστές στη Συρία.

Σε μια άλλη εξέλιξη σε ετοιμότητα τέθηκαν οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Νότιας Διοίκησης οι οποίες θα μεταφερθούν στην Β.Συρία σε περιπτωση τουρκικής επέμβασης στο συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες έξι ρωσικά μεταγωγικά αεροκάφη IL-76 βρίσκονται σε ετοιμότητα για να πετάξουν συνοδεία έξι μαχητικών Su-30 από τον ιρανικό και τον ιρακινό ενάεριο χώρο στην Συρία μεταφέροντας 500 στελέχη των ειδικών δυνάμεων με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Στην “αερογέφυρα” αυτή θα συμμετάσχει και η ιρανική Αεροπορία η οποία αναμένεται να αποστείλει επίλεκτες μονάδες των “Φρουρών της Επανάσταης” προς ενίσχυση των κυβερνητικών συριακών στρατευμάτων απέναντι στον τουρκικό Στρατό.

Οι απειλές Νταβούτογλου

“Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η Αζάζ στη βόρεια Συρία να πέσει στα χέρια της YPG και η οργάνωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «πιο σκληρή αντίδραση» αν προσπαθήσει να προσεγγίσει ξανά την πόλη”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει προς την Ουκρανία, ο Α.Νταβούτογλου είπε πως οι μαχητές της YPG θα είχαν πάρει τον έλεγχο της Αζάζ και της πόλης Ταλ Ριφάατ νοτιότερα, αν το τουρκικό πυροβολικό δεν τους είχε βομβαρδίσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου!

Οπως είπε:”Στοιχεία των YPG εκδιώχθηκαν από την περιοχή γύρω από την Αζάζ. Αν προσεγγίσουν πάλι θα δουν την πιο σκληρή αντίδραση. Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Αζάζ”. Ο Νταβούτογλου προειδοποίησε τις YPG “να μην κινηθούν ανατολικά της περιοχής Αφρίν ή δυτικά του ποταμού Ευφράτη”.

Ανέφερε ότι καμιά άλλη χώρα δεν επηρεάζεται από τη συριακή κρίση όσο η Τουρκία, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να πάρει τα οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται για την ασφάλειά της. Όπως είπε η κάθε επίθεση εναντίον του Αζέζ εκλαμβάνεται ως απειλή κατά της Τουρκίας και ανέφερε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη γι αυτό το θέμα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως όπου θεωρούν ότι είναι απαραίτηση η επέμβαση θα πραγματοποιείται.

Απάντηση Ρωσίας

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας η οποία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι βοηθά “νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις και ένοπλους μισθοφόρους” να εισέλθουν παράνομα στη Συρία προκειμένου να ενισχύσουν μονάδες της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στις μάχες.

“Η Μόσχα εκφράζει την πλέον σοβαρή ανησυχία της για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών σε σχέση με το γειτονικό κράτος”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η Μόσχα εκφράζει την πλέον σοβαρή ανησυχία της για τις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών σε σχέση με το γειτονικό κράτος”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αλλα λέει ο τούρκος ΥΠΑΜ

Και ενω ο Νταβούτογλου κραδαίνει το τουρκικό γιαταγάνι και απειλεί , ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ διέψευσε αναφορά σύμφωνα με την οποία, μερικοί Τούρκοι στρατιώτες είχαν εισέλθει στη Συρία το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν εξετάζει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεών της, στο έδαφος της γειτονικής της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

Σε ερώτηση σχετική με τον ισχυρισμό αυτό, σε επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γιλμάζ τόνισε σε επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ότι «δεν είναι αληθής».«Δεν υπάρχει σκέψη για την είσοδο Τούρκων στρατιωτών στη Συρία», είπε.

Στο μεταξύ πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι η χώρα είναι στο χείλος του πολέμου. Η Τουρκία ξεκίνησε από το πρωί να χτυπά και πάλι με ολμοβόλα και τανκς τη βάση Μινίγκ με όπου βρίσκεται το PYD. Η βάση Μινίγκ είναι στις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας και παρά τις εκκλήσεις των Αμερικανών να σταματήσει η Άγκυρα τους βομβαρδισμούς η Τουρκία δηλώνει ότι δεν υποχωρεί.