Ρωσικό πυροβολικό έπληξε θέσεις του τουρκικού στρατού

Η Ουάσιγκτον φοβάται γενικευμένο πόλεμο και κάλεσε τον Νταβούτογλου σε αποκλιμάκωση της κρίσης

 

Μία ρωσική πυροβολαρχία με αυτοκινούμενα πυροβόλα των 152 χλστ. μαζί με μία μοίρα συριακού πυροβολικού κτύπησε σήμερα  συγκεντρώσεις τουρκικών στρατευμάτων μέσα στο τουρκικό έδαφος, ενώ κοινοποιήθηκε ότι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Scud B και C στοχοποίησαν τουρκικές βάσεις και θα rosiko-pirovoliko-eplixe-thesis-tourkikou-stratou-700x360εξαπολυθούν από την στιγμή που υπάρξει μείζονα τουρκική επιθετική κίνηση στο συριακό έδαφος!

Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ το ρωσικό πυροβολικό “έπληξε θέσεις του τουρκικού Στρατού” σε απάντηση του τουρκικού βομβαρδισμού με πυροβολικό των κουρδικών θέσεων στην Azaz και κατά του συριακού Στρατού στη Λαττάκεια.

Οι Τούρκοι προσπαθούσαν να καλύψουν τους ισλαμιστές που υποχωρούσαν από το χωριό Ρουουσάτ (Ruuysat) ενώ σήμερα  έβαλαν ξανά και κατά θέσεων των Κούρδων στην Αζάζ.

Η Δαμασκός τόνισε πως η Τουρκία με το πυροβολικό της υποστηρίζει ευθέως τις τρομοκρατικές ομάδες.”Το σφυροκόπημα μέσα στο έδαφος της Συρία από τουρκικό πυροβολικό είναι άμεση υποστήριξη των τρομοκρατικών ομάδων και μια προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού τους” ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας ενώ τονίζει πως ενημερώθηκε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τον οποίο και καλεί “να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και να τελειώσει τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος”.

Παράλληλα, ο Μ.Άσαντ έδωσε εντολή να στοχοποιηθούν τουρκικές θέσεις εισβολή με Scud Β και C. Πρόκειται για το σύστημα πυραύλων 9K72 «Elbrus», γνωστό ως SS-1C Scud Β, που ανήκει στην κατηγορία των τακτικών πυραυλικών συστημάτων.

Ο συριακός στρατός διαθέτει στο οπλοστάσιο του περίπου 300 πυραύλους Scud Β και Scud C, ωστόσο οι πύραυλοι που φέρεται να προμηθεύτηκε ανήκουν στην τέταρτη γενιά ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές 700 χλμ!

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά 10 τουρκικά F-16C βρέθηκαν απέναντι σε δύο Su-35S, δύο Su-30SM και δύο ΜiG-29SMT τα οποία περιπολούσαν σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκοσυριακά σύνορα!

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μία τουλάχιστον μηχανοκίνητη ταξιαρχία του σαουδαραβικού Στρατού εξοπλισμένη με 90 τεθωρακισμένα οχήματα μετακινήθηκε στα ιρακινά σύνορα. Αυτή η δύναμη θα γίνει ο πυρήνας μιας κοινής δύναμης της οποίας θα ηγείται η Σ.Αραβία και θα υποστηρίξει την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Συρία.

Για το λόγο αυτό μεγάλες ιρακινές δυνάμεις και δυνάμεις της ιρακινής πτέρυγας της Χεζμπολάχ μετακινήθηκαν στα σύνορα!

Ταυτόχρονα δύο τουρκικές μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες, δύο τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες και μια Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων έχουν λάβει θέσεις μάχης βόρεια των συνόρων.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναπτύξει σε πρώτη φάση 30.000 στρατό με πυροβολικό για να ελέγξει μία λωρίδα μήκους 30 χλμ από την Τζαραμπλους δυτικά προς την Αζάζ δημιουργώντας μια “ζώνη ασφαλείας”.

Η Ουάσινγκτον φοβάται γενικευμένο πόλεμο

Η κατάσταση στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία χαρακτηρίζεται πλέον εκρηκτική και στην Ουάσιγκτον εκφράζουν φόβους για γενικευμένο πόλεμο με τη συμμετοχή των συμμάχων τους στην περιοχή, μία εξέλιξη που θα εξυπηρετήσει απόλυτα τους τζιχαντιστές του ISIS.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικοινωνήσει με την τουρκική κυβέρνηση και τους ηγέτες των Κούρδων της Συρίας και έχουν απαιτήσει άμεση αποκλιμάκωση, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ατονίσει οι επιθέσεις εναντίον του κοινού τους εχθρού, που είναι ο ISIS.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για να συζητήσει μαζί του την επιδείνωση των συνθηκών ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βόρεια Συρία.
Ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αποκλιμάκωση στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.
Επίσης ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος σημείωσε τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποθάρρυνση των κουρδικών δυνάμεων να εκμεταλλευτούν τις σημερινές συνθήκες για να αδράξουν επιπλέον έδαφος κοντά στα τουρκικά σύνορα, και κάλεσε την Τουρκία να δείξει αμοιβαία αυτοσυγκράτηση σταματώντας τις επιθέσεις από δυνάμεις πυροβολικού στην περιοχή.
Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν, τονίζοντας την ανάγκη για την προστασία των εκτοπισμένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία και να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ανοικτές οι δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος εξέφρασε στήριξη για τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο τους να νικήσουν τον ISIL και να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας παύση των εχθροπραξιών, όπως συμφωνήθηκε στο Μόναχο.
Είχαν προηγηθεί και προσπάθειες αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου να σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς επιτυχία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε τα εξής:
«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει».
Οι Τούρκοι είναι εξοργισμένοι με τη στάση της Αμερικής, που θεωρεί συμμάχους της τους Κούρδους της Συρίας, αντίθετα από την ‘Αγκυρα που τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ουσία κάλυψε τους Κούρδους της Συρίας, παραδεχόμενος ότι είναι σύμμαχοι της Αμερικής στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Αλλα λένε οι Τούρκοι άλλα οι Σαουδάραβες

Στο μεταξύ πλήρης σύγχυση επικρατεί κατα πόσο  η Σαουδική Αραβία έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη στο Ιντσιρλικ ή όχι. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία στέλνει αεροσκάφη στην αεροπορική βάση προκειμένου να βοηθήσουν στην μάχη , (δήθεν )κατά του  ISIS.

Σύμφωνα όμως με τον Ταξίαρχο της σαουδαραβικής Αεροπορίας Ahmed al-Assiri και όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya TV: «Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει τώρα παρουσία στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ».«Τα σαουδαραβικά μαχητικά είναι εκεί μαζί με τα πληρώματά τους με στόχο την ενίσχυση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της ISIS (σ.σ. λέμε τώρα) σε συνδυασμό με αποστολές από βάσεις της Σαουδικής Αραβίας», συμπλήρωσε ο Σαουδάραβας Ταξίαρχος.

Ωστόσο η τουρκική εφημερίδα  Hurriyet daily αναφέρει ότι τουρκικές στρατιωτικές πηγές αρνήθηκαν ότι γνωρίζουν κάτι για άφιξη σαουδαραβικών μαχητικών στο Ιντσιρλικ. Οι πηγές σημείωσαν πως σαουδαραβικά μαχητικά δεν έχουν φτάσει στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα άφιξης των αεροσκαφών έχει επεκταθεί στις δύο ενδεχομένως και στις 3 εβδομάδες.