Κινδυνεύει με χρεοκοπία η Deutsche Bank – Απειλείται και η Γερμανία;

Ο Σόιμπλε καθησυχάζει αλλά η Ευρώπη ανησυχεί

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ένα «κανόνι» που θα κλυδωνίσει το οικονομικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, συμπαρασύροντας στο πέρασμά το σύνολο της παγκόσμια οικονομίας, αχνοφαίνεται από τα δυσμενέστατα οικονομικά στοιχεία της Deutsche Bank.131030093813-deutsche-bank-1024x576

Με πρόσφατο το παράδειγμα της Lehman Brothers, που οδήγησε στην πρώτη και πιο ισχυρή οικονομική κρίση του 21ου αιώνα, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ζημιές 6 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ το κόστος των προβλέψεων για διαγραφή «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού της αγγίζει τα 10 δισ. Ευρώ. Ως εκ τούτου, τα ασφάλιστρα κινδύνου έχουν εκτοξευτεί.

Αξιοσημείωτο δε πως είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη έκθεση στα παράγωγα παγκοσμίως, εγγράφοντας στη συγκεκριμένη αγορά αξίες 72,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η «κραταιά» Deutsche Bank «παραπατάει» σε σημείο που γίνεται λόγος στο διεθνή Τύπο ακόμη και για ενδεχόμενο κατάρρευσής μέσα στο 2016. Πόσο «τοξικό» ενεργητικό, πόσοι «σκελετοί στην ντουλάπα» υπάρχουν χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί ακόμη και συγκρίνοντας τα μεγέθη με το γερμανικό ΑΕΠ (2,7 τρισ. ευρώ) και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ (14 τρισ. ευρώ) γίνεται εύκολα αντιληπτό τί κίνδυνοι ελλοχεύουν για την ίδια τη Γερμανία, την Ευρωζώνη αλλά και την παγκόσμια οικονομία αν το «παραπάτημα» της Deutsche Bank γίνει πιο έντονο, ώστε να «μυρίζει» κατάρρευση.

Στο προηγούμενο τριήμερο οι τιμές των μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολόγων της Deutsche Bank έχασαν το 1/8 της αξίας τους, κατρακυλώντας απότομα μετά την πτώση που ξεκίνησε στις αρχές του έτους και πλέον μετράει 20% απώλειες. Μία τόσο ραγδαία απώλεια αξίας είναι ασυνήθιστη όχι μόνο για το «διαμάντι» των γερμανικών τραπεζών, αλλά γενικά για τραπεζικό ομόλογο, παγκοσμίως. Παρόμοια κατάρρευση βιώνουν αυτή τη στιγμή και άλλα ομόλογα της ιστορικής αυτής τράπεζας.

Φυσικά, κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί από ραγδαίες πτώσεις τιμών ομολόγων, διότι υπάρχει διασφάλιση, θα πει κάποιος. Διασφάλιση επιτυγχάνεται, αγοράζοντας CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου. Ειδικά για την Deutsche Bank, όμως, τώρα τα νέα δεν είναι καλά ούτε εκεί. Οι τιμές στα ασφαλίστρα κινδύνου (CDS) της Deutsche Bank ανέβηκαν σε 5 εβδομάδες 250 μονάδες βάσης, από 190 σε 440 μονάδες. Δηλαδή το ετήσιο κόστος ασφάλισης ομολόγων αυξήθηκε κατά 2,5% της τιμής του ασφαλιζόμενου προϊόντος σε ένα μόλις μήνα. Αυτό όμως ισοδυναμεί με κίνδυνο η τράπεζα να χρεοκοπήσει άμεσα.

Ο CEO της γερμανικής τράπεζας, Τζον Κράιαν, ανέφερε σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους ότι η Deutsche Bank είναι απολύτως ασφαλής και έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση και «εκμεταλλεύθηκε αυτήν την ισχύ για να καθησυχάσει την αγορά για τη δυνατότητα και τη δέσμευση μας να πληρώσουμε τα κουπόνια στους επενδυτές».

Ωστόσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν ανησυχεί για την γερμανική τράπεζα. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως ανησυχεί η υπόλοιπη Ευρώπη.