Σχέδιο για αποχώρηση 400 υπαλλήλων από Τρ.Κύπρου

Να πλησιάσει όσο το δυνατό περισσότερο τον στόχο που έχει τεθεί σε σχέση με τον αριθμό προσωπικού που έχει θέσει, επιχειρεί η Τράπεζα Κύπρου μέσω νέου σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης που προσφέρει προς το προσωπικό της.CNA_Mdb8a8ffb05434aad932f87adc45870f6

Σύμφωνα με το σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, ο αριθμός του προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί σε λιγότερους από 4.100 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Τράπεζα είχε συνολικά 4.341 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνεται, το οποίο αποκάλυψε η Stockwatch, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι υπάλληλοι με υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους και αφυπηρετούν μετά το 2017.

Το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή καταβολή εφάπαξ ποσού που ξεκινά από 0,5 μηνιαίο μισθό για κάθε χρόνο από τα πρώτα 15 χρόνια υπηρεσίας, 0,75 του μηνιαίου μισθού για κάθε 1 χρόνο από τα επόμενα δεκαπέντε. Για πέραν των 30 χρόνων 1,25 μηνιαίοι μισθοί για κάθε χρόνο υπηρεσίες. Επιπλέον, θα δοθούν τέσσερις μηνιαίοι μισθοί. Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά το 70% των υπολειπόμενων μισθών, μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση, ενώ δεν μπορεί να ξεπερνά τις 200 χιλ. ευρώ.

Το πρώτο εννιάμηνο του 2015, τα έξοδα προσωπικού της Τράπεζας ανήλθαν σε 180 εκατ. ευρώ, ενώ δείκτης κόστους προς έσοδα σε 38%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΥΚ το σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης έχει συμφωνηθεί μεταξύ της οργάνωσης  και Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, όπου θα εναπόκειται πλέον στον καθένα να κρίνει και να αξιολογήσει ελεύθερα την προσφορά της Τράπεζας, με βάση τα προσωπικά του δεδομένα και υποχρεώσεις.

Η  ΕΤΥΚ καθησυχάζει  τις ανησυχίες των  υπαλλήλων για επικείμενες απολύσεις προσωπικού από την Τράπεζα Κύπρου.Για την πιο πάνω εξέλιξη, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθοριστική ήταν η εποικοδομητική και υπεύθυνη στάση του πρόεδρου της Επιτροπής Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου της 2 Τράπεζας, κ. Μιχάλη Σπανού, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην τελική κατάληξη.

Τέλος, η Οργάνωση μελέτησε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την τελική πρόταση της Τράπεζας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, και παρ’όλο που πιστεύει ότι μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη λίγο, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές, αλλά και χρονικές συγκυρίες, τη θεωρεί ικανοποιητική.