Ο Νταβούτογλου απειλεί τη Ρωσία-Φόβοι για επικείμενη εισβολή στη Συρία

Σε απειλές προς τη Ρωσία που παραπέμπουν σε τελεσίγραφο πολέμου  προέβη σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου λέγοντας o-TURKEY-FIRES-BACK-AT-SYRIA-facebookπως «οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να φύγουν από τη Συρία δουλοπρεπώς …» ενώ απείλησε πως η Τουρκία θα επέμβει στο Χαλέπι (σε Συριακό έδαφος) για να προστατεύσει το λαό του.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός ΑΚΡ,ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι το Χαλέπι καίγεται και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί το Χαλέπι. Για τους Ρώσους είπε ότι θα αναγκαστούν να βγουν από τη Συρία με δουλοπρέπεια, όπως έκαναν και οι σοβιετικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν.

“Ένας λαός και το Χαλέπι είναι κάτω από πίεση και αντιστέκεται ακόμη. Εμείς στον όνομα του Γκαζιάντεπ, του Καχραμάνμαρας, της Σανλιούρφα θα υπερασπιστούμε το Χαλέπι. Οι άνθρωποι στο Χαλέπι ας μην ανησυχούν, η Τουρκία ολόκληρη είναι πίσω τους. Θα έρθει η μέρα που θα τελειώσει η τυρρανία”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για τη Ρωσία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι συνεχίζει αλύπητα να χτυπά πολιτικούς στόχους. “Μόνο το 10% των επιχειρήσεων είναι εναντίον του ISIS. Γνωρίζουμε για την κάθε βόμβα που έχει πέσει. Πλέον έφτασε η ώρα να πούμε φτάνει”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρόσθεσε ότι θα έρθει η μέρα που θα πληρώσουν εκείνοι που έχουν μετατρέψει τη Συρία σε λίμνη αίματος.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να ξεχνούν πως οι σοβιετικές δυνάμεις τότε που ήταν μεγάλη δύναμη βγήκαν με δουλοπρέπεια από το Αφγανιστάν τις μέρες του ψυχρού πολέμου. “Και σήμερα αυτοί που μπήκαν στη Συρία, με τον ίδιο τρόπο θα βγουν”, είπε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ενώ στη Γενεύη οι πλευρές συναντώνται για την ειρήνευση, από την άλλη γίνονται βομβαρδισμοί. “Γίνονται μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες σκοτώνονται πολλοί πολίτες. Εμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια. Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη τραγωδία”, ανέφερε. Είπε πως αν συνεχιστούν με αυτή την ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, τότε υπάρχει περίπτωση να φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας γύρω στους 70 χιλιάδες Σύρους, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα σύνορά της.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στη χθεσινή του συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, είπε ότι η Τουρκία και η Γερμανία είναι από τις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στο θέμα των προσφύγων. “Ευχαριστώ τη Μέρκελ. Είμαστε ενώπιον μιας τραγωδίας που δεν υπήρξε παρόμοιά της μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλοι περνούν από εξετάσεις ανθρωπισμού”, είπε.

Εκτακτη σύγκλιση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Ταυτόχρονα, ο Ρ.Τ.Ερντογάν, συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα στις 4.30 τοπική ώρα με θέμα “τους πρόσφυγες, τις εξελίξεις στην περιοχή και τις επιχειρήσεις κατά του PKK”! Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το παρών έδωσαν οι Α.Νταβούτογλου – o οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ολλανδία, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Hulusi Akar, ο υπουργός Εσωτερικών Efkan Ala, και ο διοικητής της ΜΙΤ Hakan Fidan. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Numan Kurtulmus, ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως η Τουρκία προετοιμάζεται για επίθεση από την Συρία! “Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε Λαττάκεια, Ιντλίμπ, Χάμα και τις χερσαίες επιχειρήσεις προς τα τουρκικά σύνορα. Περιμένουμε 600.000 πρόσφυγες… Προτεραιότητα μας είναι να φιλοξενήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες έξω από την Τουρκία” τόνισε. Πρακτικά αυτό σημαίνει εισβολή με το πρόσχημα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας! Οκτώ τουρκικές ταξιαρχίες, εκ των οποίων οι τρεις θωρακισμένες και οι πέντε μηχανοκίνητες, αναμένουν να διαβούν τα συριακά σύνορα .

Παρέμβαση έκανε όμως και το ΝΑΤΟ αφού ο Γ.Γ. Jens Stoltenberg κατηγόρησε την Ρωσία για “bullying” στους γείτονες της με φόντο την στρατιωτική ετοιμότητα της Νότιας Διοίκησης! “Η Ρωσία προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της δύναμη για να εκφοβίσει τους γείτονες της και να ξαναχαράξει τα σύνορα της Ευρώπης…”ισχυρίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ν.Πεσκόφ απάντησε ότι “οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι στη χειρότερη δυνατή κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών με ευθύνη της Άγκυρας η οποία έχει διαπράξει προδοτικές πράξεις επιθετικότητας εναντίον της Ρωσίας”! “Οι κατηγορίες του Ρ.Τ.Ερντογάν για ρωσική εισβολή στην Συρία είναι εξωφρενικές για τον πολύ απλό λόγο ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις επιχειρούν στην Συρία μετά από αίτημα της νόμιμης κυβέρνησης έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν οποιεσδήποτε εικασίες  τόνισε.

Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν τους υψηλούς τόνους σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η εισβολή λέγοντας πως “η Συρία υποστηρίζει και εξοπλίζει το YPG ενώ την Κυριακή παρέδωσε στους Κούρδους τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών και οπλισμού”! “Τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη του συριακού Στρατού παρέδωσαν όπλα και πυρομαχικά στο αεροδρόμια του Qamishli Airport στην Hasaka την Κυριακή το βράδυ” και προσθέτουν πως “οι Κούρδοι πλησιάζουν τα τουρκικά σύνορα”! To Iράν με την σειρά του σχολίασε πως “η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία για χερσαία εισβολή δείχνει την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στην Δυτική Ασία πέρα από κάθε αμφιβολία”! Ο στρατηγός Hassan Firouzabadi κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κακόβουλες δραστηριότητες μετά την αναγγελία περί ετοιμότητας του Ριάντ να στείλει δυνάμεις στην Συρία. “Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ά.Κάρτερ, υποστηρίζει και παρακινεί τον Οίκο των Σαούντ να ξεκινήσει πόλεμο στην Συρία. Αυτή είναι ένδειξη ότι έχασαν. Και πέρα από κάθε αμφιβολία αποδεικνύει ότι απέτυχαν” είπε ο Firouzabadi.