Σε συμφωνία για τους έκτακτους στον τομέα της Υγείας κατέληξαν Κυβέρνηση – ΠΑΣΥΔΥ

Σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το καθεστώς των εκτάκτων εργαζομένων στον τομέα της Υγείας κατέληξαν σήμερα η Κυβέρνηση και η ΠΑΣΥΔΥ.

Äßùñç óôÜóç åñãáóßáò ðñáãìáôïðïßçóáí óÞìåñá ïé êõâåñíçôéêïß ãéáôñïß, Ãåíéêü Íïóïêïìåßï Ëåõêùóßá 17 Íïåìâñßïõ 2014.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η συμφωνία προνοεί αποπαγοποίηση 185 θέσεων νοσηλευτών, και αλλαγή του καθεστώτος των εκτάκτων εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντική συμφωνία, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην απάμβλυνση των προβλημάτων αλλά και στην αποφασιστική προώθηση της αναγκαίας μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας.

Η συμφωνία προνοεί αποπαγοποίηση, άμεσα, 185 θέσεων νοσηλευτών, των οποίων η πλήρωση εκκρεμούσε ενώπιον της ΕΔΥ. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, ουσιαστικά με αυτή την απόφαση θα μπορέσουν να μονιμοποιηθούν 185 έκτακτοι νοσηλευτές.

Αποφασίστηκε επίσης ότι όλες οι νέες συμβάσεις εργασίας, που θα συνάπτονται από το Υπουργείο Υγείας για απασχόληση εκτάκτων, θα είναι εξαμηνιαίας διάρκειας, και πως όσοι έκτακτοι συμπληρώνουν την 30μηνη υπηρεσία που προβλέπει η νομοθεσία αυτομάτως θα μετατρέπονται σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου.

Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, «με λίγα λόγια τερματίζονται τα δεκαπενθήμερα και τα άλλα πολύ μικρής διάρκειας συμβόλαια απασχόλησης. «Τερματίζεται θεωρώ με αυτό τον τρόπο μια διαχρονική πρακτική, η οποία αποτελούσε στρέβλωση και δεν βοηθούσε στη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων», σημείωσε.

Παράλληλα, για όλες τις περιπτώσεις που πληρούν ήδη τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, δηλαδή την 30μηνη υπηρεσία, θα γίνουν αμέσως όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις, νομοθετικές ή άλλες, ώστε τα συμβόλαια τους να μετατραπούν αμέσως σε συμβάσεις εργασίας αορίστου διαρκείας.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΥΔΥ συμφώνησαν εξάλλου στο στόχο της προώθησης της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων και όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης σε αυτό το πλαίσιο, «εννοείται πως όλες αυτές οι συμβάσεις εργασίας θα μεταφερθούν στο νέο οργανισμό που προβλέπεται να δημιουργηθεί».

Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι δύο πλευρές θα εμπλακούν με εντατικούς ρυθμούς, σε διάλογο στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού, ώστε και όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν εργασιακά θέματα και που σχετίζονται με τον επιδιωκόμενο στόχο της αυτονόμησης, συζητηθούν για να βρεθούν λύσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε την ΠΑΣΥΔΥ και προσωπικά τον Γλαύκο Χαζηπέτρου για την πολύ εποικοδομητική, όπως είπε στάση, που τήρησε η συντεχνία.

«Με τη σημερινή μας απόφαση δείχνουμε πως μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, και όχι βεβαίως μέσα από την αντιπαράθεση και την άρνηση, μπορούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των συμπολιτών μας αλλά και θα βελτιώνουν ουσιαστικά και τα εργασιακά ζητήματα», πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον θα προχωρήσει άμεσα η αυτονόμηση των νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα προχωρήσει ο προγραμματισμός, μέσα από το διάλογο, για τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νοσοκομείων, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για το επόμενο σημαντικό βήμα που είναι η εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή έχει μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας καθώς με αυτήν τερματίζεται η εργασιακή ανασφάλεια μεγάλου αριθμού γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού.

«Μιλούμε για πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και οι νεοεισερχόμενοι έκτακτοι θα έχουν συμβόλαια διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ με την πάροδο 5 εξαμήνων θα αποκτούν το καθεστώς αορίστου διάρκειας», είπε ο Γλαύκος Χατζηπέτρου, και πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία και τις ρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη Βουλή μετατρέπονται επίσης τα συμβόλαια όσων εκτάκτων πληρούν τις προϋποθέσεις σε συμβόλαια αορίστου διάρκειας.

Δήλωσε επίσης ότι η ΠΑΣΥΔΥ έχει αποδεχτεί πλήρως την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα δώσει την ευχέρεια στα κρατικά νοσηλευτήρια να οργανωθούν καλύτερα και να ενδυναμωθούν «για να εξυπηρετήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λαό, και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα νοσοκομεία, με ποιοτικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Είπε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από το διάλογο θα βρεθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν πρώτιστα τον κυπριακό λαό.

Εν κατακλείδι ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίησή της θα βοηθήσει τα νοσοκομεία να ενισχυθούν και να στελεχωθούν κατάλληλα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κυπριακού λαού.

Διαβεβαίωσε τέλος τον Υπουργό Οικονομικών για την ετοιμότητα της ΠΑΣΥΔΥ να εισέλθει σε διάλογο για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του τομέα της Υγείας.